Jan Delvaux over Madensuyu: "Wie al fan is, blijft dat"

12 mei 2018
Normaal komt Belpop-encyclopedie Jan Delvaux elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven, maar deze week niet. Hij kiest voor een Belgische band die bekend staat als een van de meest intense live-bands van ons land, maar die toch nog al te veel nobel onbekend is gebleven: Madensuyu.

Waarom komt Madensuyu weinig of niet op de radio? "Ze maken iets eigenzinnig dat moeilijk in een format past. Toch blijft radio een sturend medium, want programmatoren richten zich er op. Als je niet wordt gedraaid, kom je soms niet op bepaalde festivals terecht", weet Jan Delvaux. Met de komst van de nieuwe plaat 'Current', wil hij daar toch een beetje verandering in brengen. 

Bruisend bronwater

'Eigenzinnig' is een constante in de omschrijving van de band door Delvaux. De naam komt uit het Turks en betekent 'bruisend bronwater'. "Dat leidt soms tot grappige anekdotes. Zo mochten ze optreden in een platenwinkel in Londen. Turkse meisjes kwamen kijken, maar waren ontgoocheld. Ze hadden Turken verwacht." 

Stijn De Gezelle en Pieterjan Vervondel, de muzikanten achter Madensuyu, spelen al sinds 1992 samen. "Stijn maakt ook muziek voor theater en commercials, als pianist. Maar bij Madensuyu speelt hij gitaar, iets waar hij geen enkele voorkennis van had en zichzelf aanleerde. Zo ontwikkelde hij een eigen stijl, met gebrek aan technische vaardigheid, onder het motto: emotie boven vorm." 

Straffe live-reputatie

In 2004 gingen ze aan de haal met de publieksprijs en derde plaats in Humo's Rock Rally, de editie waar ook The Van Jets en Absynthe Minded aan deelnamen. "Die publieksprijs danken ze aan de spanning in hun muziek, dat pakt heel fel." 

"Sindsdien deden ze wat ze altijd al deden: de makkelijkste weg vermijden en zoeken naar nieuwe dingen met muziek die energie uitstraalt, gefocust en eigenzinnig is."

Zo bouwde de band een straffe live-reputatie op. "Het is een van de meest intense live-ervaringen die je kan meemaken, die doet denken aan Mogwai, Sonic Youth of 16 Horsepower. Mensen die fan zijn, blijven dat."

Houten platen

Hun eigenizinnigheid beperkt zich niet alleen daartoe. "Ook aan de verpakking van hun platen merk je dat. Als je iets kunstig maakt, moet je het kunstig verpakken, vinden ze."

"Die zijn handgemaakt, waar ze veel tijd in steken. Bij de vorige plaat 'Stabat Mater' zat parketvloer in het cd-doosje. Bij de LP-versie was de platenhoes helemaal in hout. En Current zit in een hoes van polyurethaan."

Wie benieuwd is naar de live-ervaring kan op 17 augustus terecht in de Club van Pukkelpop. Alain Platel, de oom van Vervondel, schreef in de bio van de laatste plaat: "Plan niets na het concert van Madensuyu, als je gaat. Het enige wat je nadien kan doen, is een dubbele whiskey bestellen of gaan rondrennen in het donker." Dat belooft.