Jan Jambon bevestigt vertrouwensprobleem binnen Vlaamse regering: "Mijn taak om vertrouwen te herstellen"

14 november 2021
Er is een vertrouwensprobleem tussen de ministers van de Vlaamse regering, dat bevestigt nu ook minister-president Jan Jambon (N-VA). Gisteren zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert al dat er "een probleem van vertrouwen" was ontstaan na de beslissing van minister Demir (N-VA) om geen vergunning te verlenen aan de gascentrale in Vilvoorde. Jambon benadrukt dat alle ministers wel achter die beslissing staan, maar dat sommigen een probleem hebben met de stijl en communicatie van Demir.

De verontwaardiging bij sommigen was groot toen vorige week bekend raakte dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) besliste om geen vergunning te verlenen voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. Vooral voor de federale regering, en met name energieminister Tinne Van der Straeten, is die beslissing erg vervelend. Er werden al subsidies beloofd voor de bouw van die centrale, want die is nodig voor de bevoorradingszekerheid in geval van een kernuitstap. De federale regering bevestigde in haar regeerakkoord de kernuitstap in 2025, maar zonder de centrale in Vilvoorde komt die in gevaar.

En dat brengt Open VLD en CD&V in een lastig parket. Zij zitten zowel in de federale als in de Vlaamse regering en zitten dus gewrongen door de beslissing van Zuhal Demir. Bovendien raakte afgelopen bekend dat die beslissing al dateert van eind oktober, terwijl de voltallige regering pas vorige week op de hoogte werd gebracht. En dat zette kwaad bloed bij de coalitiepartners.

Vertrouwensprobleem

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert noemde de houding van Zuhal Demir eerder al "deloyaal". "Ik denk dat daar een probleem van vertrouwen is als een minister op 29 oktober zo'n belangrijke beslissing neemt zonder de collega's van CD&V en Open VLD of zelfs eigen ministers van N-VA in te lichten", aldus Lachaert. "Midden in een onderhandeling over een klimaatplan is dat toch geen kleinigheid. Ik denk dus dat Jan Jambon wel wat werk zal hebben met het herstellen van het vertrouwen."

Wat ik aanvoel is dat er soms een probleem is met de stijl en de communicatie van collega Demir

En dat erkent nu ook de minister-president. "Niemand stelt de beslissing die collega Demir genomen heeft in vraag", benadrukt Jambon. "Maar wat ik wel aanvoel is dat er soms een probleem is met de stijl en de communicatie van bijvoorbeeld collega Demir."

Volgens Jambon is de kwestie uitgebreid besproken op de ministerraad van afgelopen vrijdag. "Het is nu mijn taak, en ik neem die ook op, om dat vertrouwen opnieuw te herstellen", zegt hij. "Maar ik zeg het nog eens: de inhoud van het dossier staat niet ter discussie."

Beluister het gesprek met Jan Jambon in 'De ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'