Jan Jambon: "Iedereen is zakelijk en correct gebleven"

9 december 2018
"Het is onduidelijk of ik nog minister ben", zegt (ex?)-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) na de gebeurtenissen van gisterenavond. "Ik denk dat de opvolgers nog niet naar de koning geweest zijn. Maar het zijn maximaal de laatste uren."

"Ik heb gisteren begrepen van de premier dat hij ons ons ontslag gegeven heeft", zegt Jambon in De Ochtend. "We zullen laten weten dat we dat goed begrepen hebben." 

Volgens Jambon zijn er gisteren allesbehalve harde woorden gevallen. "Iedereen is zakelijk en correct gebleven. Ik heb daarna nog een gesprek onder vier ogen gehad met premier Michel, als twee mensen die elkaar waarderen en appreciëren. Maar in de politiek is het soms zo dat de wegen scheiden. Dat gaat wel met pijn in het hart. Want het was nooit onze bedoeling om deze regering in de problemen te brengen. Dit is de eerste keer dat we echt zeiden dat iets voor ons niet ging. Waarom konden we ons gewoon niet onthouden in New York? Het is spijtig, want we hebben schitterend werk gedaan." 

Te veel risico

"Natuurlijk moet migratie multilateraal aangepakt worden, met vele landen. Maar dit pact houdt te veel risico's in, we willen er niet in meegaan. Men bleef er halstarrig aan vasthouden. Dit dossier gaat fundamenteel in tegen de principes van onze partij, het is een aantasting van de soeveriniteit."

Wat nu? Jambon vertelt verder dat de N-VA constructief zal samenwerken met de regering op het vlak van de socio-economische dossiers. "We nemen onze verantwoordelijkheid." 

Herbeluister het interview in 'De Ochtend'