Jan Jambon noemt zich Limburger, Vlaming, Europeaan en wereldburger “Het Belgische niveau heeft hij bewust niet gezegd”

15 oktober 2019
Jan Jambon tijdens het openingscollege (© Nicolas Maeterlinck, Belga)
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was dit jaar de centrale figuur van het traditionele openingscollege politieke wetenschappen aan de UGent, het vak van professor Carl Devos. Ivan De Vadder luisterde aandachtig mee.

Twee dingen waren anders dan anders, merkt Ivan De Vadder op in ‘De Wereld Vandaag’. “Het was een beetje laat, en dat had te maken met de vorming van de regering. Normaal is dat openingscollege einde september, terwijl we nu een flink stuk in oktober zijn. En ten tweede: Jan Jambon wou geen ex cathedra-uiteenzetting geven. Hij wou ondervraagd worden door de studenten, en dat is een formule die er nog nooit geweest is.”

De Vadder: “Vermits het natuurlijk de vraag van Jan Jambon zelf was stond hij er helemaal voor open. Hij was echt wel bereid om op alles te antwoorden. Hij zei zelf: Ik kan mij achter een tekst verschuilen, maar ik wil hier open en kwetsbaar staan.”

Woonbonus

De eerste vraag ging meteen over de woonbonus die de Vlaamse regering afschaft, een maatregel die niet in de verkiezingsprogramma’s stond. "Als je aan zo'n regeringsonderhandeling bezig bent, maakt de administratie ook een hele nota op van besparingsmogelijkheden. De afschaffing van de woonbonus stond daarbij", verklaarde Jambon. "Het is dus eerder een voorstel dat uit de administratie is gekomen en waarvan de partijen dan gezegd hebben, in het kader van het grote vergelijk, kunnen we dit aanvaarden."

“Daarmee is ook meteen duidelijk, hij zegt het nu zelf, dit is een besparingsmaatregel” zegt De Vadder.

Klimaat

Met jonge mensen in de zaal ging het uiteraard ook over klimaat. Jambon gaf hen een boodschap mee: Stop met dat spijbelen, jullie moeten de toekomst uitmaken, jullie moeten ideeën uitvinden om dat klimaat te verbeteren. Dat doe je niet door te spijbelen, wel door hier op de schoolbanken te zitten.

Vlaams Belang

Ook over de lange Vlaamse regeringsvorming werden vragen gesteld. Zo vroeg een student zich af of de wekenlange gesprekken tussen informateur Bart De Wever en Vlaams Belang niet eerder een politiek spel waren in plaats van een echte poging om een regering te vormen. "Het was géén politiek spel", verzekerde Jambon. “Als we Vlaams Belang zouden dwingen om mee verantwoordelijkheid te dragen, zou een deel van hun kiespubliek zien dat hun toverformules totaal onrealistisch zijn”

Identiteit

Het onderwerp ‘identiteit’ zat helemaal op het einde, en daar gaf Jambon een heel klassiek antwoord, aldus De Vadder: “Identiteit is zoals een lasagne, je hebt verschillende lagen.”

De Vadder: “Jan Jambon begon toen zijn eigen lagen op te sommen. Ik ben een Limburger, want dat is ie van oorsprong. Ik woon al jaren in Brasschaat, en die gemeente ligt me na aan het hart. Ik ben Vlaming, ik ben Europeaan, en als ik ergens in de ruimte iemand tegenkom zal ik wel zeggen dat ik een wereldburger ben van die planeet aarde.

“Er ontbreekt een niveau, en dat is niet toevallig” merkt De Vadder op. “Het Belgische niveau heeft Jan Jambon heel bewust niet gezegd.”

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Wereld Vandaag':

In het openingscollege ging het ook over de VRT en jobs. Lees meer op vrtnws.be

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'