Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Jan Jambon wil niet onderhandelen met IS-strijders die naar België willen terugkeren

ma 18 dec. - 9:06

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat ons land niet gaat onderhandelen met IS-strijders die willen terugkeren. Jambon herhaalt daarmee het standpunt van premier Charles Michel (MR).
Jan Jambon (foto © VRT)

Premier Charles Michel was afgelopen weekend duidelijk: ons land gaat niet onderhandelen met IS-strijders die naar België willen terugkeren. De discussie ontstond na het interview van Rudi Vranckx met IS-strijder Tarik Jadaoun, die in Irak wordt vastgehouden. "We gaan niet onderhandelen met oorlogsmisdadigers", zei Michel. Minister van binnenlandse zaken Jan Jambon treedt zijn premier daarin bij.

"Dat is gewoon gezond verstand. Dit zijn mensen die zich met geweld tegen de fundamenten van onze maatschappij keren. En nu ze in de penarie zitten, zouden we moeten gaan onderhandelen om ze terug naar die maatschappij brengen. We gaan natuurlijk de regels van het internationaal recht respecteren, maar negotiëren over een eventuele terugkeer, dat is niet aan de orde", zegt Jambon in De Ochtend.

Ook het feit dat ze de doodstraf riskeren, verandert volgens Jambon niks aan de zaak. "Die mensen hebben zich uit onze maatschappij geplaatst. Die hebben andere keuzes in het leven gemaakt. En dat is nu typisch aan keuzes die je maakt in het leven, daar zijn consequenties aan verbonden", zegt Jambon.

Als we IS-strijders niet terug naar hier halen, missen we dan geen belangrijke informatie? Volgens Jambon niet. "Het is niet nodig om iemand naar hier te halen om de informatie te kennen. We kunnen bijvoorbeeld rogatoire commissies naar ginds sturen en de man daar op de rooster te leggen. De staatsveiligheid moet dat evalueren. Want het is ook niet zeker of die mannen écht informatie hebben of zich gewoon interessant willen maken."

De situatie van vrouwen en kinderen die ook willen terugkeren, wordt geval per geval bekeken, zegt de minister. "Een vrouw die met haar man meegaat naar daar, hoeft niet noodzakelijk in het terrorisme te hebben gezeten. Maar het kàn wel. Dat moeten we nagaan. Maar er zijn al vrouwen en kinderen teruggekeerd, dus het kan."

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet