Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Winkeliers die zelf een schadevergoeding innen bij dieven? "Dit zal de straffeloosheid enkel doen toenemen"

wo 18 okt. - 10:19

Mogen winkeliers in de toekomst zelf een boete geven aan winkeldieven in plaats van de politie erbij te halen? Als het van Minister van Middenstand Ducarme afhangt wel. Ex-rechter en justitiewatcher Jan Nolf vindt het maar niks.
"Dit lijkt op het Texas van de 19e eeuw"

Normaal gesproken stapt een winkelier naar de politie wanneer hij iemand betrapt op een winkeldiefstal. Daarna handelt een rechtbank de zaak verder af. Daar wordt in het voorstel van Minister Ducarme komaf mee gemaakt:

"Er wordt een burgerlijke oplossing voorgesteld. Een soort contract. Vergelijk het met een klein verkeersongeval: je vult een papier in en stuurt het naar de verzekering. Alleen kan een ongeval iedereen gebeuren, terwijl er bij een winkeldiefstal toch sprake is van een misdrijf. Dus daar stappen we over een bepaalde grens heen."

"Verminder de administratieve rompslomp"

Het zou natuurlijk heel wat politiewerk besparen. Maar het is maar de vraag of dat de juiste redenering is, zegt Nolf.

Ik weet uit ervaring dat er voor een risicomatch in Brugge heel wat extra politie wordt in gezet. Dat is wel prioritair. En voor iets wat een winkelier spijtig genoeg dagelijks meemaakt niet.

"Op die manier zou de straffeloosheid enkel toenemen", zegt Nolf ook. Beter zou de administratieve rompslomp verminderd worden. 

Verlies-verliesverhaal

Nolf besluit dat dit een 'verlies-verliesverhaal' is:

Het is een cowboy-verhaal. In het Texas van de 19de eeuw, toen je iets niet betaalde aan de toog, kreeg je een pistool tegen je hoofd. Dat gaan we nu ook krijgen.

"Ik voorspel ook dat er imaginaire diefstallen zullen zijn die aanleiding zullen geven tot polarisatie en discussie" zegt Nolf. Hij wijst daarbij op een vooringenomenheid van winkelbedienden tegenover bepaalde groepen, zoals gekleurde mensen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet