Jan Raes: “Jongeren worden opgeleid om ambitieus te zijn, maar het is ook niet erg om te falen”

2 januari 2020
In 'Wordt vervolgd' ontvangt Annemie Peeters elke dag een bekende gast die het afgelopen jaar een hoofdstuk in zijn/haar leven afsloot. Op Radio 1 vertellen zij waarom het genoeg is geweest. Of waarom iemand anders vond dat het genoeg is geweest. Deze keer is Jan Raes te gast.

Het is heel belangrijk dat je de organisatie en jezelf fris houdt

Raes was tot vorige week de directeur van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en heeft zelf beslist om zijn ontslag te geven. “Het is heel belangrijk dat je de organisatie en jezelf fris houdt. Ik heb het werk met hart en ziel gedaan, en ik voel dat ik nog energie heb om iets anders te doen”.

Hoewel het al de derde keer op rij was dat Raes chef van een concertgebouw werd, gaat hij nu op zoek naar iets anders. “Het hoeft niet in de kunstsector te zijn, in het niet gesubsidieerde bedrijfsleven wil ik ook wel aan de slag”.

Nederland vs. België

Voor Raes was het opvallend hoe verschillend België en Nederland zijn op vlak van leiderschap en ondernemen. “In Nederland moet je een levenslange vorming aanbieden voor je medewerkers, leiderschap moet af en toe eens afgewisseld worden en mensen moeten feedback durven geven aan elkaar. Daar is een Vlaming of Belg niet zo handig in”.

Nothing is a mistake. There’s no win and no fail, there’s only make - John Cage

“In Nederland worden jongeren al jaren opgeleid om ambitieus te zijn, mondig te zijn, en te durven ondernemen. Maar het is daar ook niet zo erg om te falen. Als je in België failliet gaat, ben je meteen gestigmatiseerd”.

Ik geloof dat we in Vlaanderen en België echt moeten durven om onze mensen zo op te leiden, ook in een organisatie. Je moet iemand uit zijn comfortzone halen, maar ondertussen moet je die persoon wel steunen en die persoon niet bestraffen als hij of zij faalt.

Als je me zou willen straffen, kan je me naar het nieuwjaarsconcert brengen

“Er zijn veel dikke boeken geschreven over wat kunst is en wat niet. Maar kunst gaat voor mij om waarachtigheid, jezelf niet herhalen. Het is niet nodig om daar elitair over te gaan doen. Ik heb bijvoorbeeld geen vooroordeel over mensen die naar het Sportpaleis gaan en zich amuseren bij een concert van André Rieu”.

“Neem nu het nieuwjaarsconcert. Als je me zou willen straffen moet je me daarheen brengen. Dat is nabootsing, gesponsord door Rolex, wat geen schande is. Maar dat is niet meteen het toppunt van cultuur”.

Beluister het volledige gesprek met Jan Raes:

Lees ook: