Jan Tytgat: "Mensen moeten opletten met kruidenthee en ginseng"

29 januari 2018
Kruidenthee: lekker en gezond zou je denken. Maar niets kan minder waar zijn, want volgens een artikel in De Standaard kunnen thee en pompelmoezen onze gezondheid schaden.

Voor toxicoloog aan de KUL Jan Tytgat komt dit nieuws niet als een verrassing: "We weten al enkele jaren dat bepaalde kruiden en stoffen de werking van geneesmiddelen kan verstoren." Want daar gaat het over volgens een onderzoek aan de universiteit van Stellenbosch.

Van pijnstillers tot antiepileptica

Tytgat citeert ook pompelmoessap, Sint-Janskruid, kamillethee en gingko als potentieel gevaarlijk. "In essentie gaan de stoffen die in die kruiden zitten de afbraakstoffen in de lever tegenwerken. Daardoor krijg je een reactie en eventueel nefaste gevolgen." De waaier van geneesmiddelen die potentieel kunnen tegengewerkt worden door Sint-Janskruid of kamillethee is erg breed: van pijnstillers over hooikoortsremmers tot anti-epileptica.

Opletten

Het is niet onlogisch dat mensen moeten opletten met bepaalde fruitsoorten of theeën, zegt Tytgat: "Als je weet dat geneesmiddelen in essentie zijn afgeleid van kruiden, begrijp je wel dat mensen met die stoffen moeten opletten. Zeker wanneer ze traditionele geneesmiddelen innemen." 

Lees het artikel in De Standaard

Lees ook

 

Lijst van artikels