Jan Verheyen: "De realiteit overtreft vaak de fictie"

8 juni 2022
© VRT
De laatste tijd zie je heel veel series en films die geïnspireerd zijn op waargebeurde feiten. Waarom bedenken makers niet liever zelf de gekste verhalen? Filmregisseur Jan Verheyen heeft een grote voorliefde voor waargebeurde fictie. Hij is momenteel bezig aan een film over de brand in de Innovation in Brussel in 1967 waarbij bijna 300 doden vielen.

Jan Verheyen is regisseur van onder andere ‘Los’, ‘Red Sandra’ en ‘Dossier K’. “Als ik op het einde van een jaar een lijstje maak van mijn favoriete films, dan staan daar heel wat waargebeurde fictieverhalen tussen.”

De realiteit overtreft vaak de fictie. “Bij sommige films zou je denken: ‘dat kan toch nooit’, als er niet bij zou staan dat het gebaseerd is op een echt verhaal. Waargebeurde verhalen leren ons iets over onszelf, over de geschiedenis en het mens zijn.”

Brand Innovation

In 1967 speelde zich een groot drama af in het winkelcentrum ‘Innovation’ in de Nieuwstraat in Brussel. Bijna 300 mensen kwamen om het leven toen het gebouw afbrandde. Voor zijn film baseert Verheyen zich op het boek van VUB-professor Johan Swinnen die zijn beide ouders verloor in de brand. “De professor is op zoek gegaan naar een verklaring voor de brand en komt daarbij uit op een theorie dat het om een terroristische aanslag gaat.”

“De theorie is plausibel, maar wat we met de film doen is vertrekken van een ‘wat als’-verhaal.” De film is dus geïnspireerd op de theorie, maar daardoor niet noodzakelijk hét echte verhaal of dé echte waarheid.

Interpretatie

“Uiteindelijk is elke film, dicht bij de feiten of niet, een interpretatie van de waarheid. Bijvoorbeeld dialogen tussen mensen zijn nooit geregistreerd dus die kunnen al niet letterlijk kloppen.” Bij een film maken hoort ook keuzes maken. “Zelfs in een documentaire moet men kiezen wat er wel of niet aan bod komt.”

Luister ook