Janelle Monáe - Dirty Computer

30 april 2018
Het is een tijdje geleden sinds het laatste album van Janelle Monáe, The Electric Lady, verscheen, maar die tussentijd resulteert nu in een intelligente, zelfzekere, politiek bewuste en uitgesproken panseksuele vrouw die zichzelf opnieuw uitvindt op haar derde plaat ‘Dirty computer’.

Daarnaast kweekte Janelle Monáe de afgelopen jaren haar eigen filmcarrière met prachtige rollen in ‘Moonlight’ en ‘Hidden figures’, maar nu is haar focus helemaal gericht op ‘Dirty computer’, wat het vijf jaar wachten meer dan waard is. Op ‘Dirty computer’ zegt ze ook resoluut vaarwel tegen haar Cindi Mayweather-personage en zoekt ze uit hoe het is om een zwarte queer in deze wereld te zijn.

De singles die ze eerder releaste - Make me feel, Django Jane, Pynck en I like that - klinken sexy en vooruitstrevend. ‘Dirty computer’ biedt veel meer van dat. Het is duidelijk dat Monáe een specifiek publiek voor ogen heeft: “I want young girls, young boys, nonbinary, gay, straight, queer people who are having a hard time dealing with their sexuality, dealing with feeling ostracized or bullied for just being their unique selves, to know that I see you,” zei ze onlangs in Rolling Stone.

Het album bevat guest spots van Pharrell Williams, Zoë Kravitz, Brian Wilson en Grimes. Het gaat ook gepaard met een kortfilm, Emotion picture genaamd, die donderdag op MTV en BET in première ging en waarin de thema's van het album weergalmen.