Jani Kazaltzis: “Het nederige gevoel dat de natuur je kan geven, dat overmeestert je zó, dat ik dat niet zo fijn vind"

22 augustus 2020
Annemie Peeters zit bijna aan het einde van haar survival in een boshut in het Warredal in Maaseik. Elke week ontvangt ze één bekende Vlaming. Verder is er niemand. Geen publiek, geen applaus, geen internet en geen likes. Is die bekende Vlaming dan nog diegene die we dachten te kennen?

Vandaag doet Jani Kazaltzis zijn intrede in ‘De boshut’. Hij is de bekendste mannelijke stylist van Vlaanderen en omstreken. Jani Kazaltzis geeft stijladvies aan de lopende band en neemt daarbij gewoonlijk geen blad voor de mond. Maar kan hij even goed aarden in een boshut als voor de camera? En vindt hij het fijn om tussen de bomen te staan in plaats van in de schijnwerpers?

Jani Kazaltzis legt nog even zijn haar in model vooraleer hij de boshut betreedt. Als er één iets is wat hij niet zou kunnen missen, is het muggenzalf en zijn schoonheidsproducten. Voor Kazaltzis is het uiterlijk heel belangrijk en is het onlosmakelijk verbonden aan de mentale gezondheid: “Ik vind dat je het uiterlijk en het innerlijk niet van elkaar kunt lostrekken. Jezelf verzorgen en jezelf mooi maken heeft een enorm psychologisch effect.”

Racisme

Jani is geboren en getogen in Genk. Naar Limburg komen, voelt voor hem een beetje als thuiskomen. Hij heeft dan ook goede herinneringen aan zijn jeugd in Waterschei. In de cité waar hij opgroeide stonden de ingenieurshuizen tussen die van de arbeiders. Volgens Kazaltzis is “Limburg een heel goed voorbeeld van hoe verschillende culturen met elkaar kunnen samenleven.” Als kind kende hij het woord ‘racisme’ niet. Turken, Grieken, Marokkanen, iedereen speelde met elkaar en er werd al helemaal geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende geloofsovertuigingen:

Een moslim was een moslim. Ik was en ben nog altijd een orthodox. Dat was allemaal geen probleem. De moslims kwamen bij ons Pasen vieren. Dan legde mijn papa een stukje schaap op de barbecue. En wij gingen bij de moslims Suikerfeest vieren.
Jani Kazaltzis

Nederigheid

Hoewel Jani Kazaltzis het niet langer dan een week zou volhouden in de boshut, vindt hij wel dat je meer dan een weekendje tijd nodig hebt om tot rust te komen: “Je hebt meer tijd nodig dan een weekendje om tot jezelf te komen. Met jezelf zijn is niet altijd zo even makkelijk.” Kazaltzis is zich de laatste jaren meer bewust geworden van de grootsheid en macht van de natuur: “Als mens hebben we eigenlijk niets te zeggen. Ik vind dat je dat af en toe moet beseffen. Maar het nederige gevoel dat de natuur je kan geven, dat overmeestert je zo dat ik dat niet zo’n fijn gevoel vind.”

**Deze aflevering werd opgenomen in juli**

Herbeluister deze uitzending:

Lees ook: