Japanners zijn zo Japans

18 mei 2019
De cliché's: Japanners zijn kimonodragende sushi-eters, overgedisciplineerd en beheerst, zijn extreem beleefd, antwoorden altijd met ja en zijn preuts, nemen geen vakantie, dreigen ten onder te aan werk- en studiedruk, houden van karate en judo, houden van bizarre televisieprogramma's en manga's, en zijn bovendien allemaal inwisselbaar, van het noorden tot het zuiden is het land heterogeen Japans.

Uit ergernis over dat soort cliché's heeft Luk Van Haute Japan, schetsen uit het leven geschreven. 

Luk Van Haute is japanoloog en vertaler van ondermeer Haruki Murakami. Hij heeft halfjapanse kinderen samen met zijn voljapanse echtgenote. Hij heeft in Japan gestudeerd werkte er in de filmindustrie, als academicus, journalist en tolk.

Hét cliché over Japanners is dat ze de letter R niet kunnen uitspreken. Hou u vast: ze kunnen dat wel. Maar omdat er in de Japanse taal geen letter L voorkomt, verwarren ze die twee klanken vaak. Japanners weten erg goed dat er met die R/L-verwalling woldt gelachen - kijk, ik doe het weer. Als ze niet-Japanse woorden en namen moeten uitspreken nemen ze dus het zekere voor het onzekere en vervangen ze elke L door een R. Luk heet in Japan Ruk Van Haute.

Maar dat wist u misschien al, want Luk Van Haute heeft dat jaren geleden in Jongens & Wetenschap al eens verteld. Het R/L-cliché zullen we morgen aan de Interne Keukentafel dus proberen te vermijden wegens gekend. Maar alle ander dingen die u over Japan meent te weten, gaan we op de helling zetten.