Japanse celbioloog wint Nobelprijs voor Geneeskunde

3 oktober 2016
De Japanse celbioloog Yoshinori Ohsumi heeft dit jaar de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen. De 71-jarige wetenschapper wordt gelauwerd voor zijn ontdekkingen op het vlak van autofagie. Bij autofagie breken cellen zichzelf af zodat een lichaam een tijdlang in leven kan blijven zonder voedsel.

Door Oshumi's onderzoek hebben we belangrijke inzichten gekregen in de werking van cellen. In het begin van september had celbioloog Oshumi nog de Dr. Paul Janssen Award voor zijn revolutionaire werk en vandaag werd hij bekroond met de Nobelprijs voor Geneeskunde.

Ohsumi heeft de mechanismes ontrafeld waardoor we weten hoe cellen zichzelf verteren en daardoor levensnoodzakelijke energie vrijmaken zodat een organisme kan overleven als het geen voedsel krijgt.

"Door zijn nieuwsgierigheid werd hij de eerste persoon ter wereld die het moleculaire mechanisme en regeling van autofagie ontdekte", luidde het toen hij de Janssen Award won. Op die manier "heeft hij een licht geworpen op één van de basisfuncties van alle levende cellen".

Belgisch kantje

De Nobelprijs voor Geneeskunde voor Oshumi heeft ook een Belgisch kantje. De term "autofagie", waarvan Oshumi het mechanisme heeft ontrafeld, werd namelijk uitgevonden door Christian de Duve. De Belgische wetenschapper won in 1974 de Nobelprijs voor Geneeskunde omdat hij het lysosoom en het peroxisoom had ontdekt.