"Je bent een grensverlegger, Abiy Ahmed Ali"

13 oktober 2019
Radio 1
Het zou kunnen gaan over onze Belgische sportvrouwen dezer dagen, maar misschien ook over onze 'Held van de Week'. Deze week ging de Nobelprijs voor de Vrede naar een Afrikaans politicus. Onze columniste en slam poet Lisette Ma Neza moest dan ook niet lang nadenken voor haar Held van de Week: Abiy Ahmed Ali.

"Een brief aan Abiy Ahmed Ali. Zoon van een christelijke moeder, zelfde zoon van een moslimvader. In jouw verhaal ontmoet ik: een combinatie van vroeger, van later, van helemaal nu, in ouderwetse helden hedendaagsheid. Je bent een 'Medemer', mocht ik het woord goed uitspreken. Dat je zoals een graffitimeisje muren toetakelt. Zoals queermigranten, krijgsgevangenen vrijlaat, hekken openbreekt. Je bent een grensverlegger. Omdat je politieke misverstanden en bonje bij de buren bijpraat. En dat, en dat, en dat de vluchtelingen uit schrik voor het systeem weer terug naar huis mogen komen.

Dat de achtergelaten kleding op de waslijnen nu opgevouwen in de kastjes netjes ligt te wachten, zo van: 'welkom'. Het huis is weer je thuis, is weer je thuis, je bent weer thuis. Ik heb gehoord, of ja, gelezen dat je mensenlevens redt, echt zo. Dat je tegelijkertijd ecoducten, viaducten, asfvaltbruggen slaat. Dat je de periferiegebieden, furieuze buurlanden, stilgezwegen, stomvergeten stammen verbindt. En ook Westerse hoofdsteden.

Abiy Ahmed Ali, op je knieën richting Mekka met een kruisje om je nek. In moskeeën kerken bouwt, in kerken de Koran meebrengt. Hoe je Afrika Afrika laat zijn en dat betekent dat ze zelfs verbetert. Abiy, sinds vrijdag vader van de vrede, lotgenoot. Jij komt uit mijn oma's tuin. Je daden stralen het uit, de hoop van Oostelijk Afrika. Want ook mijn hart, mijn land, ook mijn hart grenst aan grensconflicten. Ook mijn hoofd zit er vol van. Mijn handpalmen vangen, de naar jouw ontworpen geworpen handgranaten. Dat is solidariteit. Jouw aura vervormt in de fakkel van de vredesstichter terwijl je een poging tot staatsgreep overleeft. Het reddingszwemmen, het overgeven, de levensgevaarlijke risico's nemen. We doen het, we doen het niet voor de schijnwerper. Maar iedereen mag het weten, dat jij mijn Held van de Week bent."

Lisette Ma Neza

Lees ook