“Je bent niet altijd een loser als je niet wint”

4 juni 2018
Karen Maex
“Je leven gaat gewoon door, als je wint of verliest”, zegt Karen Maex, rector van de Universiteit van Amsterdam. Ze vertelt in ‘De Bende van Annemie’ dat we in een 'winner-loser frame' leven. Dat ondervond ze zelf in 2013 bij de rectorverkiezingen van de KU Leuven.

 In 2013 werd Karen Maex net geen rector van de Katholieke Universiteit Leuven. “Bij elk interview werd ik er telkens over aangesproken dat ik verloren had.” De fakkel werd toen doorgegeven aan medekandidaat Rik Torfs. Dat mensen weten hoe ze dat beleefde, vindt ze erg belangrijk.

“In je leven krijg je verschillende kansen. Je leven gaat gewoon door, als je wint of verliest"

Jongeren denken altijd dat ze enkel moeten winnen en de beste moeten zijn. “Dat je het niet gehaald hebt, betekent niet per se dat je een loser bent.” Ze vindt dat die gedachte niet altijd hoeft. “In je leven krijg je verschillende kansen. Je leven gaat gewoon door, als je wint of verliest”, zegt de rector. Jonge studenten die pas een onderzoek beginnen, zitten ook vaak met veel onzekerheden. Ze vindt de druk op studenten een prominent probleem in de samenleving.

“Het leven is geen rechte lijn en jonge studenten worstelen hiermee”, zegt Maex. Ze vindt de wereld heel individualistisch, en de 'winner-loser frame' helpt niemand vindt ze. “Als iets niet lukt, moet je naar de volgende stap”, zegt Maex. Ze heeft geen spijt hoe de zaken verlopen zijn. “Het leven zit vol verrassingen en dat is maar goed ook”, zegt ze opgelucht. Anders was ze misschien geen rector van de Universiteit van Amsterdam geworden.

Lees ook: