Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

“Je bent niet meer bezig met leven, maar met óverleven”

di 9 jan. - 10:33

In de vriendenkring van documentairemaakster Sofie Peeters zitten sommigen op hun tandvlees.
Sofie Peeters (foto © VRT)

Aan de keukentafel van Sofie Peeters zitten vaak vrienden die zich in dezelfde levensfase bevinden: ouders met jonge kinderen, maar ook met een drukke job. “Het gaat regelmatig over burn-outs”, vertelt Sofie. “Veel vrienden zitten op hun tandvlees. In de jaren dat je veel wil inzetten op je carrière, komen er ook kinderen. En eventueel verbouwingen. Je bent niet meer bezig met leven, maar óverleven. Dan denk ik: wacht even, het is toch de bedoeling dat we ons werk toch ook nog een beetje leuk vinden?”

“Is het werk zwaarder dan vroeger? De komst van het internet heeft toch veel veranderd.  Het is een tweesnijdend zwaard. Het maakt de uren op kantoor flexibeler, maar het schept ook wel de mogelijkheid om tot ’s avonds laat mails te beantwoorden. Als documentairemaakster bij ‘Iedereen beroemd’ sprak ik veel mensen die vertelden dat ze hetzelfde werk vroeger met vijf man extra deden. De grenzen tussen werk en vrije tijd vervagen.”

“De reactie op het probleem is dat 45 procent van de werkende vrouwen nu deeltijds werkt, bij mannen is dat 10 procent. Vrienden vertellen me dat die keuze vaak gewoon het gevolg is van het feit dat hun man meer verdient. En zo kom je bij de loonkloof uit.”

“Zelf ben ik nu 31, en heb ik een dochtertje van 2. Mijn man is ook documentairemaker en geeft les. Toen ons kindje geboren werd, koos hij er bewust voor om als freelancer even geen opdrachten te aanvaarden. Wij konden dus samen tijd maken voor ons dochtertje.”

“Het Scandinavische model vind ik wat dat betreft interessant: daar hebben ze zestien maanden ouderschapsverlof, te verdelen tussen moeder en vader. Zo kan je het verschil tussen mannen en vrouw verkleinen. We zouden ook tien dagen vaderschapsverlof verplicht kunnen maken, zodat je je als man niet meer hoeft te schamen om ze te nemen. Want ook mannen zitten vast in bepaalde verwachtingen.”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet