Je brein trainen doe je zo!

11 maart 2019
Naast een gezonde levensstijl kan het trainen van je hersenen de eerste symptomen van dementie uitstellen. Naast klassieke kruiswoordraadsels en sudoku's zijn er ook talloze apps en websites die je helpen met het stimuleren en trainen van je brein.

1. BrainGymmer

Die website is het resultaat van een samenwerking tussen neurowetenschappers van vijf universiteiten. Je kan er je geheugen en concentratie trainen en je logisch denken stimuleren met spelletjes als Formix en Fuzzle. Bij Formix moet je een paar seconden kijken naar een aantal symbolen en daarna blind aanduiden waar het gevraagde symbool ligt. En bij Fuzzle moet je de foto die je eerst in één stuk ziet opnieuw ineen puzzelen. Met het winnen van spelletjes kun je geldmuntjes verdienen en die hebben de neurowetenschappers achter BrainGymmer dan ook maar heel toepasselijk 'neuro's' genoemd!

2. Peak

Peak is een app die je naar eigen zeggen helpt om je probleemoplossend vermogen, geheugen, taal en concentratie te verbeteren. Als je app start, moet je aan de hand van allerlei tests je niveau bepalen. Daarna kan je allerlei oefeningen doen en na afloop zie je meteen hoe goed (of slecht) je gescoord hebt in vergelijking met andere spelers.

3. Elevate

De app Elevate gaat nog verder: daar moet je eerst een test van een paar mintuen ondergaan om je EPQ-score te bepalen (Elevate's Proficiency Quotient). Dat is een soort bekwaamheidsscore voor schrijfvaardigheden, wiskunde enzovoort. Daarna krijg je oefeningen op maat. Daarbovenop ziet de app er zeer professioneel uit.

4. BrainDots

De app BrainDots is zeer populair: al meer dan 35 miljoen keer werd de applicatie gedownload. Dit spelletje is niet alleen beschikbaar voor je smartphone, maar ook op je (Windows-)computer. Het concept is eenvoudig: je moet twee balletjes met elkaar laten botsen door een tekening te maken. De figuren die je tekent, vallen naar beneden en daardoor kan je de knikkers in beweging brengen. Maar die knikkers liggen soms op onmogelijke plaatsen waardoor je veel creativiteit nodig hebt! 

Testen hoe het momenteel met je geheugen gesteld is? Doe onze breintest!

Lijst van artikels