Is je buikgevoel te vertrouwen?

10 januari 2019
“Je moet op je buikgevoel vertrouwen”, hoor je wel eens. Anderzijds was er deze week de tweet van Herman Van Rompuy: “Ik lees dat we meer moeten rekening houden met het ‘buikgevoel’ van mensen. Ik heb een hoger idee van de mens. Het is niet verboden beroep te doen op hogerop, zijn verstand.” Is ons buikgevoel te vertrouwen? In welke gevallen wel, wanneer niet? We zoeken het uit in De Wereld van Sofie.

In 1983 volgde luitenant-kolonel Stanislav Petrov van het Russische leger zijn buikgevoel om een zogezegde Amerikaanse aanval in twijfel te trekken. En dat was maar goed ook. Vincent Byloo over “the man who saved the world”.

Filosoof Stefaan Blancke ziet wel een zeker nut voor dat 'buikgevoel' dat we ontwikkelden door de tijden heen. Maar in meer complexe, vooral wetenschappelijke situaties laat het ons in de steek.

“Als het buikgevoel juist zit, volgt de rest meestal vanzelf”. Het is het credo van regisseur Hans Van Nuffel (van ondermeer 'Adem'), en dat niet alleen bij zijn werk als regisseur. Een reportage van Herwig Verhovert.

“Alle grote doorbraken in de geschiedenis zijn intuïtief beslist, door individuele leiders”. Daarvan is Ivan De Witte overtuigd, voorzitter van voetbalclub AA Gent en CEO van het human-resourcesbedrijf Hudson België.

Buikgevoel, dat is intuïtie, en het is iets waar menig spits in het voetbal om benijd wordt: zijn “torinstinct”. Reporter Ward Bogaert mocht heel even in de leer bij goalgetter van weleer Cisse Severeyns.

Is er dan toch geen direct verband tussen onze buik en ons brein op een of andere manier? Professor Marie Joossens is darmflora-specialiste en kent het onderzoek naar het verband tussen onze darmflora en welbepaalde ziektes als depressie, parkinson en ASS.

Radio 1 Select