Je drinkt graag een glaasje? Je job lijdt er onder

21 december 2017
Eén op de tien werknemers, die alcohol drinkt, vindt dat zijn of haar alcoholgebruik tot problemen leidt op het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. Mensen die alcohol drinken zeggen dat ze vaak te laat komen of afwezig blijven door een kater, slecht presteren of conflicten hebben met collega's.

Het is voor het eerst dat onderzoekers werknemers in ons land hebben bevraagd over hun alchohol- en druggebruik en de negatieve gevolgen daarvan. "Meer dan 5.700 werknemers hebben aan ons onderzoek meegewerkt", zegt Marie-Claire Lambrechts van de KU Leuven in De Ochtend. "Ze hebben vragen beantwoord over hun gebruik van alcohol, cannabis en andere illegale middelen, antidepressiva en tabak."

Vooral de cijfers over het alcoholgebruik leveren interessante inzichten op. "Zo'n 83 procent van de werknemers heeft aangegeven dat ze het voorbije jaar alcohol hebben geconsumeerd. Maar één op de tien daarvan zegt ook dat dat tot problemen leidt op het werk."

Het gaan dan vooral over te laat komen op het werk of zelfs afwezig blijven door een kater, onregelmatig presteren, conflicten hebben met collega's en met de werkgever. Soms leidt het alcoholgebruik ook tot ongevallen op het werk of tijdens het woon-werkverkeer.

Een verbod zal de problemen niet verhelpen

Opvallend: van de werknemers die alcohol drinken, geeft zo'n 39 procent ook aan dat hun drinkgedrag problematisch is. "De nieuwe alcoholrichtlijn geeft aan dat je best niet meer dan 10 standaardglazen per week drinkt. Maar in de bouw-, de industrie- en de transportsector bijvoorbeeld zie je dat zo'n 47 procent van de mannen en 25 procent van de vrouwen meer dan 14 standaardglazen per week drinken."

Is het dan niet belangrijk om als werkgever rekening te houden met het alcoholgebruik van werknemers? "Eén op de vijf bedrijven biedt weliswaar nog steeds alcohol aan op het werk, maar een simpel verbod daarop, zou de problemen niet verhelpen", reageert Lambrechts. "Bedrijven moet zich namelijk realiseren dat het gebruik van alcohol vooral buiten de werkuren gebeurt. Een duidelijk alcohol- en drugbeleid op het werk waarin staat wat er van werknemers verwacht wordt en snel ingrijpen als het misloopt, kan wel helpen."

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Lijst van artikels