Je examenresultaten worden beïnvloed door de plaats die je kiest in de aula

24 september 2018
© Belga
Aan de universiteit van Sheffield heeft men gekeken waar studenten het liefst gaan zitten in de aula en hoe dat hun studieresultaten beïnvloedt.

Nee, studenten gaan niet zomaar ergens zitten in de aula. “De meesten zitten het liefst bij hun vrienden” zegt pedagoog Pedro De Bruyckere in ‘Nieuwe Feiten’. “Sommigen willen graag alles goed zien en horen. Sommigen zitten liefst achteraan om zeker geen vragen te krijgen. En je hebt ook nog eenzame harten die alleen aan de zijkanten zitten.”

Het bijzondere is dat er ook een correlatie is met de punten. “Wie vooraan zit of in het midden, behaalt veel betere punten dan de anderen.” Dat klinkt logisch: want een ‘streber’ zal zich al sneller vooraan installeren. Maar ook wanneer je een student vooraan zal zetten - die daar spontaan liever niet zit - zullen zijn punten stijgen. En dat is toch wel opmerkelijk. “Ze worden meer bij de les gehouden ”verklaart De Bruyckere. “Je kan op die plaats vooraan ook minder ‘andere dingen’ doen als je in het gezichtsveld van de docent zit.”

“Wanneer er naast jou iemand zit die op de smarthone of laptop bezig is, zal je ook minder presteren” zegt De Bruyckere ook nog. Kies je plaats dus zorgvuldig als je wil scoren.

Beluister het integrale interview met Pedro De Bruyckere:

Lees ook: