Je haar wordt wel degelijk grijs door stress

25 januari 2020
Je krijgt er grijs haar van, is een uitdrukking als iets je mateloos op de zenuwen werkt. Maar voortaan is dat letterlijk te nemen. Dat blijkt uit een onderzoek op muizen aan de Harvard University. Esther Hoste, moleculair biologe aan de UGent, vertelt hoe dat komt en of we dat erg moeten vinden.

Onderzoekers aan Harvard University hebben onderzoek gevoerd naar het effect van stress op de kleur van je haren. Een groep donkerharige muizen werden op verschillende manieren onder psychologische en fysieke stress gezet. Het resultaat? De muizen werden grijs.

“Wanneer ze onder acute stress worden gezet, gaat een bepaald soort zenuwstelsel geactiveerd worden”, vertelt Esther Hoste, moleculair biologe, in Nieuwe Feiten.

“Het ‘fight or flight’-zenuwstelsel zal dan een neurotransmitter aanmaken, noradrenaline. En net dat stresshormoon is verantwoordelijk voor het grijze haar van de muizen”

Het Marie-Antoinette-syndroom

Van stress zullen we niet van de ene op de andere dag plots grijs worden, het gebeurt geleidelijk aan. Wanneer iemand plots snel grijs wordt hebben we het over het Marie-Antoinette-syndroom. De oorsprong van de benaming ligt bij de Franse koningin Marie-Antoinette, die terechtgesteld werd voor hoogverraad, en de nacht voor ze naar de guillotine is gebracht op één nacht grijs geworden zou zijn.

Beluister het volledige gesprek met Esther Hoste:

Lees ook:

Radio 1 Select