"Je hebt verbinding met de hele wereld, maar je blijft eenzaam."

27 mei 2016
Danser en choreograaf Wim Vandekeybus kijkt met verbazing naar hoe wij mensen omgaan met onze smartphone, en daardoor met elkaar.

"Directe communicatie lijdt onder het feit dat iedereen een smartphone heeft", vindt hij. Zelf heeft Wim Vandekeybus géén smartphone, en dat is zeer bewust. Soms verlangt hij zelfs terug naar de tijd zonder al die moderne communicatiemiddelen. Het doet hem denken aan iets wat hij jaren geleden in Amerika meemaakte, toen hij er op toernee was. Er moest reclame gemaakt worden voor de voorstelling, maar er was geen mogelijkheid om posters of andere reclame te maken. 

"We zijn toen door een local meegenomen langs wel 7 bars, waar we geïntroduceerd werden bij de lokale cowboys." En effectief: de volgende dagen zat de zaal vol. "Mouth to mouth" dus, ook wel 'mond-aan-mond reclame'.

 

Je kan alleen op je kamer zitten en communiceren met de hele wereld, maar je blijft zo eenzaam.
Wim Vandekeybus

We kunnen dit volgens Vandekeybus zien als een 'les'. "Doordat mensen vertellen dat het goed is, ga je zelf misschien ook kijken. Het is niet omdat je het op Facebook krijgt, dat je erheen zal gaan."

Radio 1 Select