"Je identiteit geef je niet zomaar af"

22 april 2017
Deze week stond de dubbele nationaliteit ter discussie. Vanuit verschillende politieke hoeken kwam de oproep om die af te schaffen, nadat de Turkse Belgen massaal pro Erdogan hadden gestemd in het Turkse referendum. Afkomst, nationaliteit en identiteit, het blijven geladen thema's. Maar niet alleen voor Turken. Ook voor Europeanen, zelfs al zijn ze van de derde generatie.

Marit is van oorsprong Italiaanse, haar beide ouders zijn Italiaans. Op haar 18de besloot ze de Belgische nationaliteit aan te vragen omdat ze het belangrijk vond om hier te kunnen mee stemmen.
Daardoor verloor ze wel haar Italiaanse nationaliteit, wat ze op dat moment niet wist. Dat vindt zij nog altijd heel jammer.

"Op een bepaald moment had ik zelfs een soort identiteitscrisis. Italiaans zijn maakt deel uit van mijn cultuur, mijn ouders en zussen zijn Italiaans, ik voel mij een buitenbeentje."

Pawla is geboren in Amsterdam en verhuisde op haar vierde naar België. Haar moeder is Monegaskisch, haar vader is Nederlander.
Zij zelf heeft de Nederlandse nationaliteit en heeft nooit de behoefte gevoeld om zich te laten naturaliseren.

"ik voel mij echt wel Nederlandse, ook al ben ik ondertussen een echte Vlaamse en volg ik meer wat hier gebeurt dan in Nederland."

 

Marit begrijpt heel goed dat mensen de dubbele nationaliteit willen behouden. "Een dubbele nationaliteit heeft niets te maken met niet goed geïntegreerd zijn,
het heeft vooral te maken met de cultuur die je niet verloochent, dat je niet moeten kiezen tussen de twee, je maakt nu eenmaal deel uit van beide."

"Ik begrijp dat mensen hun identiteit niet zomaar willen afgeven", vult Pawla aan. "Je hebt die mee van je ouders, ik snap dat ergens wel."