Je immuunsysteem maakt je mentaal ziek

8 november 2017
Leve ons afweersysteem, want het beschermt ons tegen virussen en bacteriën. Maar het zou ons ook -letterlijk- gek kunnen maken.

“Het is al lang geweten dat ons immuunsysteem betrokken kan zijn bij verschillende aandoeningen zoals schizofrenie en depressie” zegt Manuel Morrens, psychiater van de Universiteit van Antwerpen, in Nieuwe Feiten.

Hoe dat werkt? “Bepaalde cellen in onze hersenen – de microglia - verdedigen ons tegen alles wat niet pluis is” zegt Morrens “Maar soms keren die cellen zich tegen ons.” Bij stress kunnen ze bijvoorbeeld overreageren, bij mensen met een bepaalde genetische aanleg. Dan slaat het immuunsysteem wat op hol en scheiden deze ‘soldaatjes’ te veel schadelijke producten af. Dat kan leiden tot waangedachten en stemmen in je hoofd.

Met deze kennis in gedachten bekijken dokters in Londen nu of ze patiënten met schizofrenie niet kunnen helpen met medicijnen die inwerken op hun immuunsysteem. Al zal de aanmaak van deze nieuwe medicatie nog jaren duren, zegt Morrens. “Maar er is heel veel hoop.”

Beluister hieronder het integrale interview

Lees ook: