"Je kan begripvol zijn, maar als mensen systematisch te laat komen, dan moeten ze een boete betalen"

7 juni 2019
Vrijdag is beroependag Bij Debecker. Maxine McKenzie baat als zelfstandige twee kinderdagverblijven uit terwijl een derde kinderdagverblijf binnenkort opent. "Je moet zeker genoeg energie en enthousiasme hebben om deze job te doen", zegt ze lachend.

Al 32 jaar vangt Maxine McKenzie kinderen op. Eerst was onthaalmoeder en na verloop van tijd opende ze een crèche. Ondertussen opent ze binnenkort een derde kinderdagverblijf en heeft ze acht kinderverzorgers in dienst.

Energie

Volgens Maxine zijn de regels om een kinderdagverblijf te mogen openen behoorlijk streng, moet je over tonnen energie beschikken en moet je een grote drive hebben. "Maar dat is geen probleem, want ik doe mijn job enorm graag", zegt Maxine.

Dat er zoveel regels zijn, vindt ze ook heel normaal: "de regels zijn er met de bedoeling om kinderen veilig op te vangen, zowel fysiek als emotioneel. Ze zorgen ervoor dat we tijd genoeg hebben voor elk kind en dat ze veilig kunnen spelen."

undefined

Preventie

Maxine neemt ook heel wat maatregelen die drama's moeten voorkomen. Zo heeft zij in haar kinderdagverblijven een speciaal babyhoekje waar de baby's altijd gezien kunnen worden ter preventie van wiegendood. 

Sinds de dodelijke steekpartij van Kim De Gelder in 2009 is ook de toegang tot de crèches erg verstrengd. "Iedereen gaat nu toch wel veel bewuster om met de veiligheid in een crèche", zegt Maxine. "Ik heb nu een sasdeur of een code die alleen ouders toelaat om de crèche binnen te komen."

Flexibiliteit

Hoewel Maxine enorm graag haar job doet, zijn er ook nadelen verbonden aan het runnen van een kinderdagverblijf. "Ouders verwachten steeds meer flexibiliteit van ons. En ik snap dat ouders al eens te laat kunnen komen, maar als dat systematisch wordt, dan leggen we boetes op. Mijn werknemers willen 's avonds namelijk ook graag op tijd naar hun eigen gezin."

Voor het geld moet je het ook niet doen, aldus Maxine. "Natuurlijk krijg je een loon uitgekeerd, maar voor de uren die wij doen... Bedenk je goed waarom je een crèche zou willen beginnen, want rijk ga je er niet van worden. Maar ik vind mijn job geweldig, want kinderen zijn heerlijk eerlijk!"