"Je kan de aarde ook zien als een bibliotheek"

7 februari 2017
Alexia Leysen ziet de deeleconomie als de toekomst, zo vertelde ze zondag in Touché. Zelf heeft ze een openbare deelauto en dat maakt haar rustig. "Het is zo zalig dat je niet het gevoel hebt dat die auto alleen voor jou bestaat."

"Als je kijkt naar de spullen in je huis, hoeveel gebruik je daar echt van? Waarom zou je zelf investeren is spullen die gemaakt worden om kapot te gaan? Waarom zou je jezelf zenuwachtig maken als zo’n ding weer niet werkt? Ik denk dat we veel meer moeten gaan naar een circulaire economie waarin jij niet de eindverantwoordelijke bent van een product. Het moet radicaal anders."

Daarmee deelt ze de mening van Thomas Rau die stelt dat de consument niet langer bezitter is, maar gebruiker. “Hij bekijkt grondstoffen als iets dat we moeten teruggeven aan de aarde. Heel veel dingen nu worden geproduceerd op een lineaire manier: je haalt grondstoffen uit de wereld, je produceert iets, het komt in de winkel, de mensen kopen het en dan komt het op de vuilnisbelt terecht. Het is nu de norm dat er zoveel verloren gaat."

"Volgens Thomas Rau koop je geen lampen, maar licht zodat diegene die je licht levert ook verantwoordelijk is voor het product. Als je bijvoorbeeld 10 jaar licht koopt, heeft de producent er alle baat bij om een lamp te creëren die 10 jaar meegaat. De mens vraagt niet naar een lamp maar naar licht. Ik denk dat dat op een heel radicale manier kan veranderen en dat dat echt fijner is om zo te leven. Wij worden niet gelukkig van onze kasten die vol kapotte elektronische spullen staan.”

foto: © Johan Jacobs