"Je kan kinderen echt wel uitleggen dat frisdrank en snoep ongezond is"

2 mei 2016
We weten niet wat we eten. Toen Kobe Ilsen twee weken geleden ging uitzoeken wat er allemaal in ons eten zit, stond Sofie Dumont helemaal versteld. "In werkelijk alles zit een kleurstof, bewaarmiddel of een ander additief."

Sofie pleit voor 'echt' eten. Eten waar geen toegevoegde suikers in zitten, waar je krijgt wat je denkt te krijgen. Iedereen is suikerverslaafd door alles wat er in onze voeding zit en dat is onverantwoord.

Als je zelf je eten maakt, dan heb je het ook zelf in de hand en dat is wat Sofie wil doen. Je bepaalt zelf hoeveel suiker of zout er in je eten zit, bewaarmiddelen kan je helemaal elimineren. Zo geraak je van je onbewuste suikerverslaving af en zal het veel makkelijker zijn om elk jaar opnieuw je strakke lijn voor het strandseizoen te krijgen. 

Kinderen zijn slim, je kan hen echt wel uitleggen dat frisdrank niet goed voor je is.

Sofie voedt haar dochter dan ook op die manier op. In een lolly zit niets van fruit, maar enkel onnatuurlijke producten. Als haar dochter bij de bakker een snoepje krijgen, dan zegt Sofie resoluut 'neen'. Klinkt streng, maar een rozijntje is minstens even lekker.

Iedere keer opnieuw legt ze het haar dochter uit, dat ze écht eten krijgt in plaats van een hoopje chemicaliën. Ze begrijpt dat en op die manier voedt Sofie haar dochter op een suikervrije, gezonde manier op.

Het is echter niet evident dat te vinden, want uit de aflevering van 'Over eten' blijkt dat zelfs in hesp suiker zit. Je denkt vaak dat je goed bezig bent als je niet snoept, maar dat is een valse illusie. Bewust eten is belangrijk, maar je moet er wel veel tijd voor maken.