"Je kan met steentjes in elkaars hoofd kijken"

16 december 2016
Met LEGO-blokjes spelen, het doet niet meteen aan een vergaderzaal vol topmanagers denken. Maar volgens bedrijfscoach Erwin Verweij is het dé manier om creatiever te worden en beter samen te werken.

Een andere manier van communiceren

Bedrijfscoach Erwin Verweij geeft workshops in verschillende grote bedrijven. En dat doet hij aan de hand van LEGO-blokjes. Volgens hem is de ouderwetse vorm van vergaderen ten dode opgeschreven:

"Het idee er achter is dat mensen met LEGO op een heel andere manier gaan communiceren."

Zo geeft hij het volgende voorbeeld: "Als iemand die aan het hoofd van een afdeling staat, van zichzelf vindt dat hij overal tegelijk moet zijn, als een duizendpoot, dan kan hij zichzelf als een duizendpoot bouwen." Daar komt dan interactie van medewerkers op, waardoor je tot meer creatieve oplossingen kan komen. 

"Met LEGO kan je in elkaars hoofd kijken"

Volgens Verweij is de methode succesvol omdat iedereen kan participeren in de vergadering of workshop: "Bij een gewone vergadering staan er twee mensen aan het hoofd van een tafel, schrijven ze op een whiteboard en zit de rest niets te doen. Maar als je met LEGO werkt kan en mag iedereen meedoen." 

Over het algemeen mogen mensen hun LEGO-figuurtje ook houden. "En heel vaak weten mensen na een jaar nog waarom ze dat figuurtje maakten. Het zorgt als het ware voor een imprint in de hersenen."

Voor alle duidelijkheid: Verweij werd niet door LEGO aangesproken om deze methode aan de man te brengen.