Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Je kan niet snel genoeg op de pot zitten

zo 28 jan. - 0:26

Elke jonge ouder krijgt er mee te maken. Hoe krijg je je kind zindelijk? Professor Alexandra Vermandel schreef er een boek over waarin ze zegt dat het bij ons steeds langer duurt vooraleer kinderen netjes en uit eigen beweging op het potje gaan. Hoe komt dat? “In niet-Europese landen hebben ze het veel sneller begrepen.”
“Laat de kinderen in de zomer maar in hun blote poep rondlopen"

Professor Vermandel is een van de weinige onderzoekers die zich met de materie bezighoudt. “Voor WOII werd er met geen woord over gesproken, en zelfs nu wordt er bijna geen onderzoek naar gedaan”, zegt de professor. Toch is het onderwerp relevant, want het duurt steeds langer vooraleer onze kinderen zindelijk zijn en dat levert een aantal praktische problemen op. “8,5% van de afvalberg bestaat op dit moment uit wegwerpluiers en bovendien krijgen de kleuterleidsters het ook veel zwaarder te verduren.”

8,5% van de afvalberg bestaat op dit moment uit wegwerpluiers

“Vroeger was 20 procent van de kinderen die aan het kleuteronderwijs begon niet zindelijk, nu is dat 60 tot 70 zeventig procent”, gaat de professor verder. “De kleuterjuffen kunnen hun tijd beter in pedagogische taken steken in plaats van de hele tijd kinderen te verschonen.”

Wegwerpluiers

Professor Vermandel ging op zoek naar de oorzaak van het probleem. Die ligt onder meer in het gebruik van wegwerpluiers. “Door de luiers weten de ouders niet wanneer hun kind precies stoelgang heeft gemaakt en kunnen ze het kind ook niet leren wanneer en hoe ze daarop moeten reageren”, merkt de professor op. “Ik ben grootgebracht met een kakstoel”, lacht de professor. “Dat is een stoel met een gat die werd bijgezet aan tafel, de ouders wisten zo meteen wanneer het kind plaste en kon hen nadien dan nieuw gedrag aanleren. Dat gaf veel beter resultaat.”

Overal ter wereld

Het onderzoek van de professor strekt zich ook uit buiten de grenzen van Europa. “In niet-Europese landen beginnen ze al met zindelijkheidstraining vanaf de geboorte”, weet ze. “Dat is logisch want daar hebben ze vaak geen luiers. Moeders zien altijd meteen wanneer hun kind plast en dus kunnen ze sneller gedrag aanleren.”

Buiten Europa beginnen ze met zindelijkheidstraining vanaf de geboorte

De professor noemt enkele concrete voorbeelden. “In Bolivia werken ze wel met luiers, maar enkel als de moeders hun kind niet kunnen observeren. In sommige delen van Afrika worden de kinderen in een bepaalde positie gezet voor plassen en in een andere voor een grote boodschap. Er zijn zelfs bevolkingsgroepen waar ze de kinderen kunnen leren plassen op commando.”

Met de billen bloot

Besluitend is vooral de feedback van de ouders aan het kind belangrijk. “Feedback is essentieel,  met een luier zie je de plas niet direct en kan je dus ook niet meteen reageren.” Bovendien is ook de raad van de oma’s van goudwaarde. “Laat de kinderen in de zomer maar in hun blote poep rondlopen, dan zie je het en kan je ingrijpen.”

Herbeluister Interne Keuken hier.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet