"Je kan per persoon tot 8 levens redden. Als je zo het leven kan uitgaan, is dat een mooie zaak"

20 februari 2018
Je weet het misschien niet, maar je bent orgaandonor. Dat ben je automatisch in ons land, tenzij je expliciet bezwaar aantekent. Al wil dat niet zeggen dat er geen problemen zijn: de wachtlijsten voor een orgaan blijven immers groot. En dat moet anders, vinden Valerie Van Peel (N-VA) en Nathalie Muylle (CD&V).

De Kamercommissie Volksgezondheid stemt straks over een wetsvoorstel dat het een pak makkelijker maakt om je te registreren als orgaandonor. Op dit moment wachten in ons land meer dan 1.200 mensen op een geschikte donor voor transplantatie van bijvoorbeeld een lever, hart of longen. Er zijn nog altijd te weinig orgaandonoren om al die mensen op tijd te kunnen helpen.

Het wetsvoorstel van Kamerleden Nathalie Muylle (CD&V) en Valerie Van Peel (N-VA) geeft huisartsen de mogelijkheid om van hun patiënten te registreren of ze kandidaat-orgaandonor zijn. Het zou ook mogelijk worden om jezelf online te registreren via het e-healthplatform. Op die manier hopen Muylle en Van Peel dat er meer donororganen ter beschikking komen.

Van Peel: "Je kan per persoon tot 8 levens redden. Als je zo het leven kan uitgaan, is dat een mooie zaak."

Wat loopt er fout? Wat moet er anders? Bekijk het gesprek in "De Ochtend":

Lees meer op vrtnws.be

Lees ook: