"Als mijn ouders mij hadden laten besnijden, zou ik hen aanklagen voor kinderverminking"

12 maart 2019
Elk jaar worden in ons land bijna 15.000 jongetjes besneden, maar zelden is daar een medische reden voor. Bij Debecker vroeg de luisteraars naar hun mening en hun ervaring. Ze reageerden heel verdeeld!

Katrien 

Katrien Van der Schriek is verpleegster en liet haar zoontjes preventief besnijden om twee redenen. "We hebben gekozen voor een besnijdenis om hygiënische redenen, want als verpleegster zie ik vaak niet zo'n verzorgde penissen", zegt ze. "Het is niet omdat je elke dag een douche neemt, dat je penis automatisch ook schoon is en ik zie regelmatig dat mannen daar niet bij stilstaan. Na een besnijdenis is het veel makkelijker om alles proper te houden en dus veel hygiënischer.

"Anderzijds hebben mijn partner en ik ook gekozen voor een besnijdenis, omdat we onze kinderen willen behoeden voor een traumatische ervaring en helse pijnen die een besnijdenis op latere leeftijd met zich mee kan brengen", zegt Katrien. "Mijn man heeft zich in zijn puberteit moeten laten besnijden omwille van medische redenen en dat was echt een traumatische ervaring voor hem. Dat willen we onze kinderen neit aandoen, dus we hebben ze laten besnijden toen ze respectievelijk 6 en 3 maanden oud waren."

En wat met het beslissingsrecht van kinderen dan? "Wij vonden het logischer om onze kinderen op jonge leeftijd (preventief) te besnijden, omdat ze op daar op hun leeftijd veel minder last van ondervinden dan als ze ouder zijn."

Fred

Luisteraar Fred vraagt via de Facebook-discussiegroep van Bij Debecker af waarom we besnijdenis zonder dringende medische redenen toelaten: "Mij doet het ook een beetje denken aan genitale verminking bij meisjes, wat terecht verboden wordt. Waarom dat dan zonder dwingende medische reden toelaten bij jongens?"

Hij voegt er nog aan toe dat "als zijn ouders hem preventief hadden laten besnijden, hij hen voor de rechtbank zou aanklagen voor kinderverminking."

Greet

Verpleegster Greet liet weten en dat ze ervoor gekozen heeft om haar drie zonen niet preventief te laten besnijden. "Ik heb hen heel jong de persoonlijke hygiëne van hun piemeltje aangeleerd en dat ging vlotter dan het aanleren van tandjes poetsen", zegt ze daarover. Ze vindt Katrien nogal beschermend: "Bij een besnijdenis ga je ook onder narcose en met elke narcose gaan ook risico's gepaard. Ben je dan niet erg beschermend als je je kind daaraan wil blootstellen voor een besnijdenis die puur preventief is?"

Thomas

Ook luisteraar Thomas is het niet eens met een preventieve besnijdenis: "Doet toch eens aan deftig onderhoud... Dat is zoals een auto kopen en direct de voorruit eruit kloppen", zegt hij op Facebook.

-'Die gaat toch maar vuil worden en dan is het miserie!'
-'Je kunt die ook gewoon proper houden?'
-'Eh?'

Silvio

Twitteraar Silvio vindt dan weer dat dokters ook een verantwoordelijkheid hebben in dit debat: "Het wordt tijd dat sommige artsen eens hun verantwoordelijkheid gaan opnemen en nadenken voor ze een ingreep doen!"

Anoniem

Een anonieme luisteraar liet per sms dan weer weten dat hij op 49-jarige leeftijd besneden werd omwille van medische redenen. Hij had geen last van de operatie, maar voelde seksuele gemeenschap wel anders aan na de behandeling.

Anoniem 2.0

Nog een anonieme luisteraar liet dan weer weten dat zij haar kinderen bewust met hun piemeltje heeft laten spelen, om zo hun voorhuid los te maken. Zonder operatie opgelost dus.

En wat denk jij?

Ben je voor of tegen een preventieve besnijdenis? Laat het gerust weten!