Je kinderen in meerdere talen opvoeden: een goed idee?

3 juni 2015
"Er zijn alleen maar voordelen aan een meertalige opvoeding voor je kinderen." Dat zegt de Nederlandse Marinella Orioni in Knack. Hautekiet zoekt ouders die hun kinderen meertalig opvoeden, en mensen die meertalig opgevoed werden.

Marinella Orioni schreef het boek 'Meertalig opvoeden. Uw kind zal u dankbaar zijn'. "Je kinderen beheersen niet één moedertaal, maar twee of drie talen, zonder dat ze daar veel moeite voor moeten doen", zegt Orioni deze week in Knack. Dat is het grootste voordeel van een meertalige opvoeding.

Je kinderen meertalig opvoeden is hard werken: "Je moet consequent zijn, en je moet erover waken dat ze in alle talen een voldoende brede woordenschat opbouwen".

Orioni merkt dat er vooroordelen bestaan over een meertalige opvoeding: "Ouders krijgen slechte adviezen, ze moeten stoppen van leerkrachten omdat het bijvoorbeeld slecht zou zijn voor het Nederlands van het kind. Maar dat klopt niet."

Psycholinguïst Wouter Duyck van de Universiteit Gent beaamt: "Kinderen meertalig opvoeden gaat niet ten koste van de kwaliteit van de moedertaal"

REAGEER

Je kinderen in meerdere talen opvoeden: een goed idee?

Worden jouw kinderen meertalig opgevoed? Wat zijn de voordelen? En de nadelen?

Kreeg je zelf een meertalige opvoeding? Hoe blik je daar achteraf op terug?

Foto © Neeta Lind