Je kunt jezelf slank dromen

26 september 2018
© Unsplash
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat wie zich inbeeldt dat ie vermagert, ook echt vermagert.

"Imagination is more important than knowledge"

Via functionele verbeeldingstraining (‘Functional Imaginary Training’) verloren de deelnemers aan het onderzoek meer dan 4 kilo.

Via verbeelding afvallen? Dat klinkt een beetje als ‘hocus pocus’, maar toch is de gedachte niet helemaal nieuw. “Einstein zei het ook al: ‘imagination is more important than knowledge’” zegt sportpsycholoog Bert De Cuyper (KU Leuven) in ‘Nieuwe Feiten’.

“Al is het woord ‘verbeelding’ wel een beetje misleidend” voegt hij toe. “Het gaat in dit onderzoek om het oproepen van mentale voorstellingen waarbij alle zintuigen betrokken zijn.” Zo vroeg men de deelnemers om hun voorstellingen te vertalen in doelstellingen die hen aanspraken. Bijvoorbeeld: als ik zoveel kilo vermager, kan ik met mijn kleinkind een berg opwandelen, zonder af te haken. Ondertussen ruik je de dennengeur, en hoor je natuurgeluiden.

Zo’n voorstelling vraagt training. Niet iedereen is even bekwaam om zulke voorstellingen op te roepen. “Het is bekend dat musici meer gewend zijn om geluiden op te roepen bijvoorbeeld” zegt De Cuyper.

Hoe werkt het precies?

Maar hoe werkt dat dan? “Het onderzoek spoort vooral aan tot actie, en is motiverend” zegt De Cuyper. “Iedereen weet dat je door meer bewegen kan vermageren, maar ‘knowledge’ alleen is niet voldoende. Je moet je emoties ook in gang zetten.”

Al kom je er met ‘waan’ alleen natuurlijk ook niet. “De clue is vooral om vol te houden. Als je op regelmatige basis denkt aan de specifieke doelen die op je lijf geschreven zijn – zoals bijvoorbeeld een bergwandeling met je kleinkind - blijft je motivatie levendig.”

Beluister het interview met Bert De Cuyper:

Lees ook: