"Je kunt van de wereld geen pretpark maken"

9 september 2016
Martin Heylen heeft het niet zo op mensen die frisbees gooien in een drukke winkelstraat. Of Pokémons vingen in zijn oase van rust.

Mediteren in Oostende

"Het gaat over Pokémon. Dat lijkt wat banaal en plezant, maar het heeft ook met privacy te maken."

"Ik heb namelijk mijn favoriete rust- en meditatieplekje in Oostende, waar eigenlijk niks te beleven is. Daar vind ik stilte. Tot een paar dagen geleden dus."

Lichtbakens in de aanslag

"Toen doken plots vier jonge gasten op, met hun smartphones als een lichtbaken voor hen uit. Ze riepen luidkeels: hier zit 'em, hier, hier, pak 'em!"

"Het ging niet om mij, maar om een Pokémon die daar verstopt zat. Dat is een soort digitaal paasei, waar mensen als vliegen op afkomen en vooral blijven op afkomen. Kortom, ik ben daar weggevlucht."

"Voor alle duidelijkheid, ik heb niets tegen die Pokémon, ik wil de pret van duizenden mensen zeker niet bederven. Maar er is iets fundamenteel mis: je kunt niet van de hele wereld een pretpark maken."

Mens-erger-je-niet op het kerkhof

"Vandaar deze oproep: is het alstublieft mogelijk om een etiquette af te spreken, met de Pokémon Company en de Pokémon-gemeenschap? We leven in een vrije wereld, ieder zijn hobby, maar je speelt ook geen frisbee in een drukke winkelstraat of pétanque op het voetpad, of mens-erger-je-niet-op het kerkhof."

"Ik zal meer zeggen: een vriendin zei me dat er vorige week een vriendin op haar been zat. Veel gekker moet het niet worden denk ik! Ik wil ook geen meute achter mij aan omdat mijnheer Nintendo zomaar beslist om een Pokémon op mijn rug te zetten!"

"Voila, stof tot nadenken. Ik dank u."

Radio 1 Select