Heb je bolle of holle nagels? En is je haar dun of breekbaar? Dat zegt veel over je gezondheid

29 januari 2018
Ben je ooit naar een klasreünie geweest? Heb je je dan ook afgevraagd hoe het komt dat die ene ex-klasgenoot er nog exact hetzelfde uitziet als 20 jaar geleden en die andere net dubbel zo oud?

Wat vertelt je uiterlijk over je innerlijke gezondheid? Servaas Bingé, ploegdokter van Lotto-Soudal beweert dat de uiterlijke kenmerken mee bepaald worden door onze levensstijl.

Vroeger hadden de dokters enkel indicatoren zoals huid, haar, nagels, gezicht, … om een diagnose te stellen. Er bestonden geen bloedonderzoeken. Ze moesten afleiden hoe de binnenkant eruit zag ... aan de hand van de buitenkant. 

De genen hebben een bepaald programma, maar hoe die tot uiting komen hangt sterk af van de levensstijl, zegt Bingé.

 

Wat zeggen je nagels over je?

Aan de vorm van de nagels kan je zien of je gezond bent.

  • Een bolle nagel wijst op een chronisch zuurstoftekort.
  • Bij iemand met een holle nagel, met putjes in, zien we vaak bij ernstige vormen van bloedarmoede.
  • Gele nagels kunnen dan weer duiden op een vitamine D-tekort.
  • Een zinktekort zie je aan witte puntjes op de nagels. Dat valt op te lossen met voeding.

 

Huid en haar

De renner blinkt’, is een term die vaak in de wielerwereld wordt gebruikt. Dat wil dan zeggen dat een renner in topconditie is en dat we dat zien aan zijn huid. Maar wat leert de huid ons nog?

  • UV-licht is slecht voor de huid
  • Een droge huid is vaak het gevolg van mensen die chronisch gedehydrateerd zijn, maar dat kan ook wijzen op een tekort aan goede vetzuren. Die vind je bv. in olijfolie, avocado, vette vis, … 
  • Ook het haar geeft veel prijs. Kaal worden kan te maken hebben met een verstoorde hormonenbalans. Mensen met veel stress kunnen plots kale plekken krijgen en dun en breekbaar haar wijst op een tekort van bepaalde voedingsstoffen.

Er zijn ook factoren die we niet altijd zelf in de hand hebben. Als je ongelukkig of gestresseerd bent, ga je heel veel spanning krijgen in je lichaam. We kunnen dat onbewust bij elkaar zien, bijvoorbeeld wanneer de ander een getrokken gelaat heeft.

Topsport

Wat met topsport? Sporten is gezond, toch? Je zoekt altijd een balans en bij topsport helt de balans net iets te veel naar de verkeerde kant. Topsport is dus niet zo goed voor het lichaam.

Het kwaad is al geschied, denk je? Het is gelukkig nooit te laat om gezond te beginnen leven. Het lichaam heeft een zekere kreukelzone, dus er zijn zaken die omkeerbaar zijn. Het is altijd zinvol om je gewoontes te veranderen voor je gezondheid.

Lees ook