"Je maakt de ups en downs in het leven van een vluchteling mee, dat is niet simpel"

4 mei 2016
"Als voogd van een vluchteling heb je veel juridische verplichtingen, als peter en meter zorg je ervoor dat een vluchteling het gewone leven even leert kennen en weg is uit het opvangcentrum. Eén dag van je tijd per maand is in principe genoeg, maar je kan hem of haar natuurlijk zo vaak als je wil opvangen."

Als voogd van een vluchteling heb je veel juridische verplichtingen, als peter en meter zorg je ervoor dat een vluchteling het gewone leven even leert kennen en weg is uit het opvangcentrum. Eén dag van je tijd per maand is in principe genoeg, maar je kan hem of haar natuurlijk zo vaak als je wil opvangen. 

Zo komt het dat Pieter Embrechts en zijn vriendin het leven van Issé nu van dichtbij volgen als peter en meter. Evident is dat niet, want je weet nooit wanneer een asielaanvraag effectief wordt behandeld en het peterschap afloopt. Zijn asielaanvraag loopt nu al een jaar, wat heel lang is. Daardoor heeft hij al heel wat mensen zien komen en gaan. Dat zorgt voor veel ups en downs in het leven van de jongen, die vluchtte voor de milities van Al-Shabaab.

Als niemand zich inzet voor jou, dan heb je misschien minder kansen

Om de jongen te helpen, hebben Pieter en zijn vriendin zelfs samengezeten met de mensen van het asielcentrum en de directrice van de school. Ze hebben hem voorgesteld om een beroepsopleiding in het BSO te volgen, veel beter dan onmiddelijk werk te zoeken en later geen middelbaar diploma te hebben.

De toekomst van de vluchtelingen hangt dus heel sterk af van of er iemand is die zich inzet voor jou of niet. Als er niemand aandacht voor je heeft, wordt je wat aan je lot over gelaten en dat zou niet mogen. Nu de jongen weg is uit het asielcentrum, houdt het peterschap in principe op, maar Pieter en zijn vriendin volgen de jongen toch nog op.

Radio 1 Select