"Je moet jonge voetballers tijd geven om fouten te maken"

4 januari 2018
Michel Sablon is technisch directeur van de voetbalbond in Singapore. Een functie die hij eerder bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond bekleedde. Van jeugdwerk maakte hij steevast een speerpunt.

Van jeugdwerk in het voetbal maakte Michel Sablon zijn levensvisie. Als trainer bij een club in de lagere nationale klasse plaatste hij al heel jonge spelers in het elftal. "Met de nodige kritieken en slechte resultaten tot gevolg. Maar je moet een jonge speler in een goede leeromgeving plaatsen”, vindt de technisch directeur van FAS Singapore. 

De zestienjarige Hazard bij de U19 was geen vedette, maar hij verbeterde er nog

Dat deed hij voordien ook bij de Belgische voetbalbond. “Ik had er het geluk een aantal jonge talentvolle spelers te zien opgroeien. Je moet ervoor zorgen dat je hen professionaliteit kunt bijbrengen.” Zo herinnert hij zich de zestienjarige Eden Hazard. “Hij speelde mee bij de U19 tegen spelers die 2-3 jaar ouder waren. Hij was daar niet meer de vedette, maar wel goed en hij verbeterde nog.”

Failing forward

Nadien kwam hij bij Chelsea aanvankelijk niet aan spelen toe. “Dan zat hij met tranen in de ogen in de tribune. Later kwam hij in opspraak bij de Rode Duivels toen hij tijdens de tweede helft, na een wissel, een hamburger ging eten. Dat was onaanvaardbaar. Maar het is door die fouten waar hij uit leerde, dat hij nu een topspeler is. Ik noem het failing forward, daar moet je tijd voor hebben en je moet de kids ook tijd geven om die fouten te maken.”

Ook spotte hij het talent van Kevin Debruyne en Dries Mertens al heel vroeg. “Daar moet je geluk mee hebben. Toen we startten met de topsportscholen hadden we ruimte om talentvolle spelers 12 uur extra, vaak individuele, training te geven.” Een toenmalige trainer in Genk bracht hem op de hoogte over Kevin Debruyne. “Een klein gastje, beetje verlegen die niet in de kern werd opgenomen. We regelden dat hij naar de topsportschool kon.”

Onvoorstelbaar spelinzicht

Op dat moment was het nog niet duidelijk wat voor topvoetballer in hem schuilde. “Dat is moeilijk te detecteren bij een vijftienjarige. Wat zijn de kwaliteiten die garanderen dat iemand topvoetballer wordt? Snelheid, techniek of kopkracht? In het geval van Kevin was dat onvoorstelbaar spelinzicht.”

Kwaliteiten van een topvoetballer zijn moeilijk te detecteren bij een vijftienjarige. Wat zijn die kwaliteiten precies?

Vandaag is nog extra begeleiding nodig voor jonge spelers, vindt Sablon, omdat ze al op jonge leeftijd lucratieve contracten voorgeschoteld krijgen. “Als je ziet hoe jonge spelers van 14-15 jaar dure contracten tekenen en geen enkele opleiding meer krijgen. Dan zijn ze na tien jaar multimiljonair en dan?”

Herbeluister de hele uitzending:

Lees ook