"Je moet niet alles willen oplossen. Het is oké om te begrijpen dat je elkaar niet begrijpt."

17 januari 2021
Danny Willems
Actrice Maaike Neuville noemt zichzelf een vat vol tegenstellingen. Avontuurlijk en huiselijk. Geremd en enthousiast. Geduldig en ongeduldig. Ambitieus en op zoek naar rust. En ga zo maar door. Ze praat in 'Touché' over haar tegenstellingen en de zoektocht naar zichzelf.

In de scouts werd Maaike Neuville dan weer omgedoopt tot 'Vluchtige Mouflon'. "Dat is mijn totemnaam", lacht Maaike. "Ik heb jaren nodig gehad om met die naam in het reine te komen, al klopt de omschrijving eigenlijk wel", zegt ze. Voor wie het zich zou afvragen: een mouflon is een berggeit.

Heruitvinden

Neuville is nog altijd op zoek naar zichzelf en vond in die zoektocht een medestander in Rebecca Solnit. Zij schreef het boek 'A field guide to getting lost' en dat heeft Maaike Neuville geraakt. "Het gaat over hoe je jezelf kunt verliezen op een verantwoorde manier. En net zoals ik, is zij ook op zoek naar eenzaamheid en wil ze zichzelf heruitvinden. Ik onderneem die poging ook vaak, stel me de vraag 'wie ben ik nu' en door te acteren word ik mij ook bewust van alle andere mensen die ik ook ben", vertelt ze daarover.

Marie Kondo

Ondanks alle tegenstellingen in haar karakter, gaat Maaike Neuville wel altijd voluit. "Als ik iets doe, dan doe ik het helemaal", zegt ze. Zo komt het dat Neuville momenteel de helft minder spullen heeft dan enkele maanden geleden. De 'schuldige'? Marie Kondo.

Als je bewust omgaat met spullen, dan zie je pas hoeveel een mens heeft en vraag je jezelf af, 'waarom?'

Maaike haalde het boek van de Japanse opruimgoeroe in huis en nam daarna zes weken de tijd om zich fulltime bezig te houden met het opruimen. In Touché vertelt ze dat het boek haar leven echt heeft veranderd: "Ik ben sowieso een opruimer en ontdoe me geregeld van spullen, maar ik deed dat altijd vanuit het idee 'ik doe daar niets meer mee'. Ik deed aan efficiëntie-opruimen terwijl Marie Kondo net het omgekeerde doet. Zij zegt 'misschien doe je er niets mee, maar als het waarde voor je heeft, kan je het houden'."

De actrice zegt dat ze nu veel bewuster omgaat met spullen en het deed haar toch stilstaan bij ons materialisme: "Als je bewust omgaat met spullen, dan zie je pas hoeveel een mens heeft en vraag je jezelf af, 'waarom?'".

Begrijpen

Ook in de liefde ziet Maaike Neuville tegenstellingen. "Ik heb het meeste geleerd door iemand niet te begrijpen, ruzie te maken en dan te kijken hoe je daarmee om kan gaan", vertelt ze daarover. Ook in de romantische liefde vindt de actrice begrip belangrijk: "Je moet niet alles willen oplossen. Het is oké om te begrijpen dat je elkaar niet begrijpt."

Als je aan Maaike Neuville vraagt wat liefde is, dan antwoordt ze "een vermogen hebben om te kunnen groeien". "Iemand anders worden dan wie je was toen je elkaar leerde kennen en zo samen groeien, dat is volgens mij een van de sleutels van de liefde". Voor Neuville en haar partner is het ook belangrijk om te blijven communiceren. 

Onzekerheid

Maaike Neuville is ook een vat vol levensmotto's. In Touché hield ze een aantal van de motto's die ze momenteel handhaaft onder het licht. Afsluiten deed ze dan weer met een boodschap voor het grote publiek:

Wees ten allen tijde nieuwsgierig. En heb begrip voor de ander. Waar die zich op dat moment in zijn of haar leven ook bevindt.

Meer 'Touché: