"Ik ben een vrouw. Blijkbaar word je dan als prooi gezien als je op straat loopt"

20 oktober 2016
Britt Van Marsenille, radio- en televisiepresentatrice, vindt het zeer goed dat er heisa is over de seksistische uitspraken van Trump. "Daar kan niet genoeg over gepraat worden. Als vrouw ben je nu eenmaal kwetsbaarder, het is waar."

Zelf heeft Britt ook iets meegemaakt wat perfect past bij de hashtag #wijoverdrijvenniet. "Tien jaar geleden fietste ik over de fietsostrade langs de Antwerpse ring. Je fietst dan door een park." Britt wist niet dat die plek bekendstaat als 'een gevaarlijke plek'. Tijdens haar fietstocht door het park gebeurt er iets heel akeligs. "Ik ben daar van mijn fiets gerukt, langs achter. Ik weet er weinig van omdat het nogal pittig was: ik hield er een paar gekneusde ribben, een hersenschudding en een zwaar gehavend gezicht aan over." 

Britt vindt dit een inbreuk op het vrouw-zijn. "Of je nu nagefloten wordt, of er gebeurt zoiets als dit: dat is hetzelfde." Nadien schaamde ze zich enorm voor dit voorval. "Ik ben een vrouw, daar kan ik niets aan doen. Blijkbaar word je dan als een soort prooi gezien als je op straat loopt." 

Eigenlijk zouden we beter voor mekaar moeten zorgen. Als ik nog naar m'n auto moet wandelen 's avonds, loop dan even mee met mij naar m'n auto.
Britt Van Marsenille

Toen Britt het voorval ging aangeven bij de politie, kreeg ze een hallucinante reactie van de agenten. "Ze zeiden letterlijk: ja maar juffrouw, je weet toch dat je daar toch niet moet fietsen. Maar hoe zou ik dat moeten weten? En hoezo zou ik daar niet mogen fietsen? Ik wil gelijk waar kunnen fietsen!"

Britt heeft nog altijd schrik dat het ze dit nog eens zal moeten meemaken. Tijdens dat voorval heeft ze immers gemerkt dat ze in die situatie bevroor: "Mijn lichaam heeft zichzelf uitgeschakeld."