Je pensioen: alleen een zaak van de overheid?

17 maart 2016
De Belgische pensioenen zijn bij de laagste in Europa. De cijfers variëren, maar de verschillen lopen op tot in de tientallen procenten. “Ons wettelijk pensioen ligt tot €700 lager dan in onze buurlanden”, zegt docent pensioenrecht Kim De ­Witte (KU Leuven en pensioenspecialist bij de PVDA).

Assuralia becijferde dat ons wettelijk pensioen vaak maar 40% van ons eindsalaris bedraagt. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft beloofd om de pensioenen (nog maar eens) te hervormen, maar de vraag is wat er mogelijk is in tijden van toenemende vergrijzing en besparingen bij de overheid.

Je kan je dus maar beter zelf voorbereiden op je pensioen, bijvoorbeeld door aan pensioensparen te doen. Dat is fiscaal interessant. Uit cijfers uit 2012 blijkt dat ruim een op de drie Belgen al aan pensioensparen doet.

REAGEER

Zal jouw pensioen later voldoende groot zijn om comfortabel te kunnen leven? Reken je daarvoor vooral op de staat, of probeer je zelf iets op te bouwen? Via het fiscaal voordelige pensioensparen? Of op een andere manier?

 

Foto © Getty Images / Sean Gallup