Je suis Charlot

10 januari 2015

Mocht u het zich deze week hebben afgevraagd: Charlie Hebdo verwijst niet naar Chaplin - die noemen ze in Frankrijk Charlot - maar naar het Franse striptijdschrift Charlie – een knipoog naar het Amerikaanse stripfiguurtje Charlie Brown - én naar Charles de Gaulle.

Toen die in 1970 stierf had de voorloper van Charlie Hebdo, Hara-Kiri, daar op de voorpagina een grap over gemaakt waarop het tijdschrift op slag werd verboden door de Franse Minister van Binnenlandse Zaken. U maakt daar zelf wel een bedenking bij over de vrijheid van meningsuiting.

Dat vertellen we u alleen maar omdat we het deze week vreemd genoeg niet over Charlie Hebdo gaan hebben, maar wel over Charlot. De aanleiding is een Franse film ‘La rançon de la gloire’, met in de hoofdrol Benoît Poelvoorde, over de ontvoering van het lijk van Charlie Chaplin. Waar gebeurd. Geef toe, als scenarist durf je zoiets niet te verzinnen.

Steven De Foer schrijft er dit weekend over in De Standaard Weekblad. Steven De Foer is bezeten door Chaplin. Alles gelezen, alles gezien. En in ruil voor een bord soep wil hij graag komen vertellen over die postume kidnapping en het leven dat eraan vooraf ging.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select