"Je voelt dat de N-VA zich klaarzet voor de verkiezingen"

9 november 2018
Volgens politiek expert Ivan De Vadder is het geen toeval dat Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) suggereert dat partijgenoot Jan Jambon een uitstekende minister-president zou zijn.

In De ochtend zei Ben Weyts dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois "een uitstekend palmares" had, en dat het dus logisch zou zijn dat Bourgeois zichzelf kan opvolgen als minister president. "Maar als dat niet het geval zou zijn, denk ik dat Jan Jambon een uitstekende minister-president zou zijn", voegt Weyts daar meteen aan toe.

"De geruchten doen al een tijdje de ronde", aldus Ivan De Vadder. "Men zegt dat Geert Bourgeois misschien de Europese lijst zou trekken, dan is de post van minister-president vacant. In 2014 stonden Jan Jambon en Bart De Wever samen op de federale lijst in kieskring Antwerpen. Je kan niet met die twee sterkhouders op dezelfde lijst blijven werken. Het zou niet onlogisch zijn dat Jan Jambon de Vlaamse lijst zou trekken, dan heb je twee sterke lijsttrekkers voor de twee verschillende lijsten."

Personeelswissels

Toch is het opvallend dat N-VA nu al luidop begint te speculeren over postjes. "Het stof van de vorige verkiezingen is nauwelijks gaan liggen. Maar misschien is N-VA geschrokken van het resultaat? In Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen heeft de partij niet goed gescoord, dat heeft N-VA ook zelf toegegeven. Daarom worden er nu personeelswissels klaargezet voor de volgende verkiezingen."

Zo is het volgens De Vadder niet toevallig dat de West-Vlaming Sander Loones op het toneel komt om Steven Vandeput te vervangen als minister van Defensie. "De legislatuur duurt nog maar zes maanden. Je zou de bevoegdheden van Vandeput perfect aan Theo Francken kunnen geven, die dat zes maanden zou kunnen combineren met z'n functie als staatssecretaris." Door Loones nu naar voren te schuiven kan hij zich de komende tijd bewijzen als geschikte minister. "Hij heeft zes maanden om voldoende bekendheid te verwerven."

Jan Jambon rijdt een goed parcours in de federale regering

In Brussel kondigde Johan Van den Driessche aan dat hij zal stoppen met politiek. Van den Driessche haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen niet het gehoopte resultaat. "Ook daar is nu een plek vacant. Je voelt dat de partij zich aan het klaarzetten is voor de volgende verkiezingen."

De keuze voor Jambon is niet onlogisch, vindt De Vadder. "Jan Jambon heeft in de federale regering een goed parcours gereden. Hij was de behoeder van het goed samenwerken. Hij heeft het profiel om een regering te leiden."
Volgens De Vadder werd de naam Jambon ook genoemd om opnieuw vicepremier te worden in de federale regering, "of zelfs premier, als dat nodig zou zijn". "Je kan hem op alle niveaus inzetten, hij wordt geroemd om zijn leiderschapscapaciteiten."

Bron: vrtnws/deochtend

Herbeluister de analyse van De Vadder