Is je webcam wel veilig? Enkele handige tips

9 februari 2016
Bijna alle toestellen hebben tegenwoordig een ingebouwde camera. Denk bijvoorbeeld aan je computer, je smartphone, maar ook aan de babyfoon, of je tv. Dat is zeer handig en aangenaam, maar het brengt ook enkele risico’s met zich mee….

Op 9 februari is het Safer Internet Day, en wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het veilig en verantwoord gebruik van het internet.

De website safeonweb.be informeert ons over online veiligheid, en zet vandaag de webcams en camera’s op onze toestellen centraal. De meeste mensen staan er immers niet bij stil dat ook die camera zonder ons medeweten kan ingeschakeld worden. Vaarwel, privacy.

Of nee, toch niet. Gezond verstand en enkele tips kunnen problemen voorkomen.

Tips

1. Uit voorzorg kan je je webcam afplakken met een post-it of een herbruikbare webcamcover als je camera niet actief is.

2. Vaak hebben toestellen zoals babyfoons, smart-tv’s, printers, Wifi-routers, ook een standaard wachtwoord. Op de website van de fabrikant vind je uitleg over hoe je dat wachtwoord kan veranderen

3. Gebruik een virusscanner en scan regelmatig je toestel op virussen.

4. Download enkel officiële programma’s of applicaties op je toestel.

5. Meestal kan je in de instellingen van je toestel nakijken aan welke websites of applicaties je toestemming hebt gegeven

6. Zorg dat je steeds de laatste versie van je cameraprogramma (bv. Skype, Facetime, je webcamprogramma…) gebruikt, en zo niet, update je programma.

7. Wees op je hoede voor sextortion. In een videochat kunnen mensen je vragen je uit te kleden of seksuele handelingen te doen. Hou er rekening mee dat die beelden later tegen je gebruikt kunnen worden als ‘sextortion’. In dat geval vraagt men je geld om de beelden niet te verspreiden. (Meer info op childfocus.be)

Bron: safeonweb.be

Foto © Pixabay.com