Je weet pas hoe belangrijk speeksel is als je het niet hebt

9 april 2019
Tandarts Marja Laine uit Amsterdam houdt al enkele jaren ‘speekselspreekuur’.

“Speeksel is een heel belangrijke vloeistof voor onze mond en mondgezondheid” zegt Marja Laine (tandarts en hoogleraar 'Orale Diagnostiek') in ‘Nieuwe Feiten’. “Wanneer je écht een droge mond hebt is het ook moeilijk om te spreken, te eten, te slikken en te proeven.” Een gebrek aan speeksel kan je gebit ook in snel tempo aantasten. En dan wordt het nog meer een vervelende zaak natuurlijk.

Komt het vaak voor dat mensen absoluut geen speeksel meer hebben? “Niet heel vaak bij de algemene bevolking” zegt Marjan Laine, maar je ziet het bijvoorbeeld wel bij mensen die bestraald zijn in hun mond- en halsgebied. Hun speekselslieren kunnen hierdoor kapot gaan. Ook bij mensen met auto-immuunziekten komt het voor.

Daarnaast is een droge mond ook vaak een bijwerking van medicijnen. Vaak kan je alternatieve medicijnen inzetten, maar dat moet in overleg met de arts gebeuren, zegt Laine.

En kan je zelf je speekselproductie stimuleren? “Kauwgom zonder suiker helpt in de meeste gevallen” zegt Laine. Maar er zijn ook eenvoudige hulpmiddeltjes: "Loop maar eens langs een bakker, het water zal je in de mond lopen."

Beluister het gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: