"Je wordt net sterker door je regelmatig te laten vaccineren tegen de griep"

8 november 2018
Het is weer tijd voor de griepprik! Artsen roepen op om een griepvaccin te halen om zo te voorkomen dat mensen geveld worden door het virus. Maar de opkomst voor het vaccin is laag, want veel mensen vragen zich af of de prik wel nuttig is.

Alle campagnes ten spijt zien veel mensen het nut van de griepprik niet in. "Ik heb toch een zware griep gekregen na het krijgen van mijn griepprik. Sindsdien hoeft het niet meer voor mij", zei luisteraar Sarah Van Gysegem. "Is het opportuun dat ik mijn eigen weerbaarheid misschien aantast door een griepprik te zetten?" vroeg luisteraar Lieve zich dan weer af.

Sterven aan griep

Veel mensen hebben dus 'een excuus' om de griepprik over te slaan. Maar Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen roept mensen toch op om zich te vaccineren: "Er zijn nog jaarlijks mensen die sterven aan de griep of aan complicaties van de griep", zegt hij. "Als je de griep krijgt, heb je last van een verzwakt immuunsysteem. Het is op dat moment dat andere virussen of bacteriën zich kunnen nestelen in je lijf en andere ziektes zich kunnen manifesteren Zo ontwikkelt 1 op de 10 mensen een longontsteking of andere ziekte terwijl ze een griepje trotseren, net omdat hun immuunsysteem verzwakt is."

Luisteraar Ann liet weten dat griep inderdaad niet te onderschatten valt. Ze verloor vorig jaar haar schoonzoon aan griep, hij was 36 jaar oud. De man liet een zwangere vrouw en drie kleine kinderen achter.

Risicogroepen

De Hoge Gezondheidsraad roept in het bijzonder enkele groepen mensen op om zich te laten vaccineren. Die groepen zijn 65-plussers, chronisch zieken, zwangere vrouwen en ook zorgpersoneel. Op veel werkvloeren wordt ook vaak een gratis griepprik aangeboden, maar zelfs dan ziet niet iedereen het prikje zitten. 

Ziek ondanks vaccin?

"Je wordt nochtans sterker door je regelmatig te laten vaccineren tegen de griep", zegt Steven. "Hoewel het griepvaccin weldegelijk het virus bevat, gaat het hier niet om een actief virus. Je kan er dus niet ziek van worden, integendeel. Je lichaam kan zich dankzij de griepprik klaarstomen voor een 'echte' griepaanval en dus je immuunsysteem al gaan versterken."

Lees ook: