Jean-Jacques Cassiman: "Het is niet dat ik weg moet of dat ik weg wil, maar als dat zo is dan gebeurt het maar"

16 december 2020
© Radio 1
Geneticus Jean-Jacques Cassiman (77) heeft vorig jaar longkanker gehad. Toen dacht hij wel eens aan de dood. Sindsdien moet hij verder met één long, wat oké is omdat hij toch geen marathons wil lopen. Maar verder staat hij nogal laconiek tegenover de dood, zo vertelt hij in de nieuwe aflevering van de podcast 'Wijs, Grijs & Puber'.

Grijsisme, dat is iets als racisme, maar dan tegenover ouderen. Filosoof en wiskundige Jean-Paul Van Bendegem wil dat ouderen ertegen in opstand komen. Een beetje zoals pubers hun plek op de wereld opeisen. In de podcast 'Wijs, Grijs & Puber' legt Jean-Paul Van Bendegem collega-senioren de stellingen uit zijn gelijknamige boek voor: journalist Walter Zinzen, kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven, striptekenaar Merho en auteur Kristien Hemmerechts. Deze week hoor je geneticus Jean-Jacques Cassiman aan het woord.

"Als dat zo is dan gebeurt het maar"

“Als er ook iets zou gebeuren is dat gezien mijn leeftijd niet overdreven" vertelt Jean-Jacques Cassiman aan Jean-Paul Van Bendegem. "Het is niet dat ik weg moet of dat ik weg wil, maar als dat zo is dan gebeurt het maar. En dat is ook fijn. Zelfs daarvoor was dat al mijn houding. En dat is nu nog mijn houding. In al mijn lezingen zeg ik aan de mensen dat we dood gaan. Dat hoort bij de opdracht die we gekregen hebben. We zijn biologische wezens.”

In al mijn lezingen zeg ik aan de mensen dat we dood gaan.

Jean-Paul Van Bendegem pikt erop in: “Ik zei tegen mijn vrouw dat ik eerst zou gaan. Waarop zij: durf niet hé!”

Jean-Jacques: “Dan heb ik pas een probleem, als mijn vrouw eerst gaat. Hoe ga ik me dan uit de slag trekken?”

(lees verder onder de foto)

Jean-Paul Van Bendegem en Jean-Jacques Cassiman
Jean-Paul Van Bendegem en Jean-Jacques Cassiman

Ook het onderwerp 'kunst' wordt aangesneden, want Cassiman heeft iets met kunst. Toen kunstenaar Koen Vanmechelen zijn grote kippenproject uitwerkte, leverde Cassiman de wetenschappelijke achtergrond van het artistieke kweekprogramma. “Om daar financiering voor rond te krijgen, je zit tussen twee stoelen. Dat was geen zuivere wetenschap. En kunst? Ja, maar waarvoor is dat belangrijk? Ik kan dat begrijpen, maar da's niet goed voor de maatschappij. “

“Maar ik vond dat zeer verrijkend. Die mannen kunnen de grootste wetenschappelijke onzin uitkramen, maar het zijn tenminste originele ideeën.”

De podcast 'Wijs, Grijs & Puber' vind je hier:

Lijst van artikels

Lees ook: