Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Jean-Jacques Delmée van Eneco Belgium: "Niet voorzien dat energieprijzen zo snel en zo hoog zouden stijgen"

do 30 sep. - 7:43

De stijgende energiekosten baren veel mensen kopzorgen. De klantendiensten van energieleveranciers krijgen dezer dagen heel wat vragen over wat mensen nu het best wel of niet kunnen doen. Ook Eneco Belgium, de derde energieleverancier van Vlaanderen, moet meer mensen te woord staan. "Dat de prijzen zo snel en zo hoog zouden stijgen, dat heeft ons ook verrast", zegt CEO Jean-Jacques Delmée. "Hoe lang dit zal duren, weet ik niet. Wij gaan met mensen in gesprek en zoeken naar oplossingen."
Jean-Jacques Delmée

De energieprijzen stijgen en blijven stijgen. Gemiddeld betaalt een gezin op dit moment 1.033,75 euro per jaar aan elektriciteit en maar liefst 1.517,7 euro aan gas. Het is niet de eerste keer dat een gezin gemiddeld meer dan 1.000 euro betaalt voor elektriciteit, maar het is wel de eerste keer dat de energiekostprijs zo hoog is. En gisteren kwam er nog het nieuws dat de gasprijs in één dag tijd met 10 procent gestegen was.

De voornaamste reden voor die stijging is de hogere vraag naar energie, door de heropleving van de economie na corona. En die vraag kan het aanbod niet volgen. Een klassieke economische wet: er is krapte op de markt, dus stijgen de prijzen.

Veel mensen zitten met de handen in het haar. Ze zien een stevige eindafrekening in de bus vallen en bovendien worden ook de nieuwe voorschotfacturen van de energieleveranciers fors opgetrokken. Voor sommige klanten kan die factuur zelfs verdubbelen. Zeker wie een variabel contract heeft (en dus betaalt naargelang de energieprijs stijgt of daalt) zal gemakkelijk honderden euro's extra kwijt zijn aan het einde van de rit.

Jean-Jacques Delmée (Eneco): "Hoe lang dit zal duren? Geen idee"

De klantendiensten van leveranciers hebben heel wat vragen, en dat merken ze ook bij Eneco Belgium, na Engie en Luminus de grootste leverancier in Vlaanderen. "We krijgen meer vragen, en vrijwel alle vragen die we momenteel krijgen, gaan hierover", zegt Jean-Jacques Delmée, CEO van Eneco Belgium. "Hoe lang gaat het duren, kan ik mijn voorschot aanpassen, hoe kan ik hier het beste mee omgaan."

De stijgende energieprijzen werden al een tijdje voorspeld, "maar dat het zo snel en zo hoog zou stijgen, die combinatie, daar zijn ook wij erg van geschrokken", zegt Delmée. "Hoe lang dit zal duren, dat is héél lastig. Zou ik het weten, dan had ik het verteld, maar ik weet het niet. Dat hangt bijvoorbeeld af van hoe lang de winter zal zijn, hoe koud... Dat zijn belangrijke elementen die de gasprijs beïnvloeden."

Het belangrijkste dat mensen moeten weten: "Er zal altijd gas blijven stromen, het licht zal niet uitgaan, we zullen niet in het donker zitten, maar dat dit voor veel mensen een heel moeilijke situatie is, dat begrijpen wij."

De factuur op je energierekening is complex samengesteld, de energiekosten zelf (40 procent), de nettarieven (37 procent voor elektriciteit en 19 procent voor aardgas) en heffingen (19 procent voor elektriciteit en 20 procent voor aardgas). Het is nu dus de energiekostprijs die stijgt, dus de prijsstijgingen die we nu zien, hebben enkel invloed op dat luik van je factuur.

Wat kunnen leveranciers zelf eigenlijk doen aan de hogere prijzen? "Wij gaan met mensen in gesprek, we denken mee na, bijvoorbeeld over de bedragen van hun voorschotfacturen. Als er problemen zijn, denken we mee na over oplossingen. En er zijn ook een aantal mensen die een sociaal tarief hebben, waarbij de overheid het mee regelt."

"Heffingen overhevelen naar belastingen"

Een btw-verlaging van 21 naar 6 procent op elektriciteit, wat federaal geregeld wordt, is de voorbije weken als meermaals opgeworpen, maar gisteren nog zei CD&V-voorzitter Coens dat dat geen optie is, omdat je het hele systeem van de index in de war stuurt. Energieprijzen maken deel uit van de index, wat erop neerkomt dat de stijgende prijzen er mee voor zorgen dat ons loon stijgt.

"De energiefactuur bestaat uit heel veel onderdelen, en er zitten heel veel heffingen en accijnzen in", zegt Delmée. "Naar mijn mening zouden die beter overgeheveld worden naar de belastingen. Want dat zijn belastingen, en daar zijn er bredere schouders om de lasten te dragen. Maar nu zitten die belastingen in de energiefactuur, en daar zijn de bedragen voor iedereen hetzelfde. Een omschakeling naar belastingen verlaagt de factuur en maakt er een eerlijker proces van."

Delmée stelt dat de energieleveranciers met de hogere voorschotfacturen geen winst maken op de kap van klanten. "Ik kan voor ons spreken, de winst die wij halen, dat zijn komma's achter de procent, dus een 0 en dan getalletjes na de komma. Ik kan niet spreken voor anderen en wat zij verdienen, maar het is geen rijke business. Er is zeker winst, maar dat is niet altijd een gegeven."

"Boos op de situatie"

"Mensen zijn niet zozeer boos op ons, maar op de situatie", merkt Delmée. "Als je 50 euro extra moet betalen, en dat is een bedrag dat je niet hebt, dat is heel erg vervelend, dat realiseren we ons terdege. Daarom proberen we klanten zo goed mogelijk te woord te staan. Voor sommigen is dit écht heel lastig."

De prijzen gaan niet oneindig stijgen, zegt Delmée, daar zit een limiet op. "De prijs zal wel een keer gaan afvlakken, de vraag is alleen wanneer."

Beluister het gesprek met Jean-Jacques Delmée van Eneco Belgium in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet