“Ik dacht dat ik niet in staat was om een doctoraat te schrijven”

15 juli 2019
VRT
Jean Paul Van Bendegem is wetenschapsfilosoof. Hij is weliswaar emeritus professor, maar eens wetenschapper, altijd wetenschapper. Filosofie van de wiskunde is zijn specialisatie. “Ik dacht dat ik niet in staat was om een doctoraat te schrijven”, vertelt hij in De zomer van.

“Er was altijd wel een droom om professor te worden, maar het is niet louter mijn eigen werk geweest. En dat ga ik altijd blijven zeggen.”, zegt Paul Van Bendegem in De zomer van. “Ik heb het geluk gehad dat er aantal mensen mijn levenspad gekruist hebben op het goede moment”.

Ik dacht dat ik niet in staat was om een doctoraat te schrijven

“Ik had ook niet het idee dat ik in staat was om een doctoraat te maken”. Toch heeft Van Bendegem uiteindelijk de stap gezet. “Toen Leo Apostel mij vroeg of ik dat toch niet zag zitten dacht ik, als hij denkt dat ik dat zou kunnen, dan moet ik het op zijn minst proberen”.

Het gevoel waarbij Van Bendegem zich afvraagt ‘Kan ik dit wel?’ is er nog steeds. Soms geef ik voor de dertigste keer dezelfde lezing en als ik nadien het gevoel heb dat het gelukt is weerklinkt ‘Kijk ma, ik kan het’ in mijn hoofd.

Mijn eerste dag als professor was een ongelooflijke doop

Mijn eerste dag als professor was een ongelooflijke doop. Ik stond meteen in een auditorium met 700 studenten en ik ben die eeuwig dankbaar, want ze hebben in 2 jaar tijd een jong beginnend docent alles gelapt wat je een jong beginnend docent kan lappen.

Beluister de volledige uitzending:

Paul Van Bendegem zocht liedjes over wetenschap. Muziek is wiskunde, maar hij wilde een stapje verder gaan. Je hielp hem bij het onderzoek naar wetenschappelijke songs !

Radio 1 Select