Jef Neve - Spirit control

20 maart 2017
Jef Neve is begin deze maand 40 geworden en voelt zich beter dan ooit. 'Spirit control' is daar in meer dan één betekenis de veruiterlijking van.

Eerste betekenis van 'Sprit control': gewoon letterlijk. Controle van de geest. Of ook: vat hebben op je leven, weten wat je nodig hebt, moet doen en laten, om je goed te voelen. In evenwicht zijn. Kortom: Jef Neve zit goed in zijn vel.

Ook muzikaal is Jef Neve tot volle wasdom gekomen. Niet dat hij voordien maar wat aanprutste, verre van, maar op 'Spirit control' beweegt hij moeiteloos tussen verschillende stijlen en genres, zonder ook maar één keer zichzelf te verliezen. Het kan breed en zwierig met violen en blazers, het kan staccato en tegelijk verdomd jazzy op aangeven van een ontspoorde/ontsporende ritmesectie, het kan ingetogen melodieus en klein, en het kan ronduit lyrisch met de gastvocalen van Sam Sparro. Niet zomaar een van de hoogtepunten van het album. Een album met twaalf werkstukken, sommige kort, sommige iets langer, maar de meeste binnen de gangbare "songlengte", en toch twaalf andere verhalen.

Die uit verschillende inspiratiebronnen schijnen te komen. NYC Marathon, Shinjuki Golden Gai en Paris, place Sainte-Cathérine zijn rechtstreekse verwijzingen naar de wereldsteden waar zijn muziek hem al vaker gebracht heeft, maar net zo goed haalt Jef Neve inspiratie uit wat intussen zijn favoriete sport is geworden, het kitesurfen. Jumpin' on waves en Kite crash zijn duidelijke verwijzingen en misschien hoort ook Lake Kiva daarbij. Andere titels zijn poëtischer en The heart whispers why komt uit de soundtrack van de film 'Sprakeloos'.

Wat wij ook zijn na het beluisteren van 'Spirit control'.