Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji eerste kandidaten om samen voorzitter van Groen te worden

2 mei 2022
Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout en kabinetsmedewerker Nadia Naji zijn als eersten kandidaat om covoorzitters te worden van Groen. Hierdoor stappen ze af van de klassieke taakverdeling bij de partij, waar gewerkt wordt met een partijvoorzitter en een ondervoorzitter. Het duo stelt zich zelf voor als "fris, authentiek en complementair" en is als eerste kandidaat om Meyrem Almaci op te volgen aan het hoofd van Groen.

Het is tijd voor vernieuwing aan de top bij Groen", zeggen Vaneeckhout en Naji in een persmededeling. "We volgen het succesvolle model van Die Grünen in Duitsland en Ecolo in ons land: twee covoorzitters, die samen het leiderschap van de groene partij in handen nemen."

Huidig partijvoorzitter Meyrem Almaci kondigde in maart aan dat ze vroegtijdig zou stoppen als partijvoorzitter. Na de regionale en federale verkiezingen van 2019 had ze wat glans verloren. Ze kreeg kritiek voor de manier waarop ze Kristof Calvo aan de kant had geschoven voor een ministerpost en onlangs moest Groen de kernuitstap in 2025 opgeven.

Sindsdien was het gissen wie zich geroepen zou voelen om Almaci op te volgen. De afgelopen dagen haakten zowel Vlaams fractieleider Björn Rzoska, Kamerfractieleider Wouter De Vriendt als politiek directeur Bogdan Vanden Berghe af.

Een dag voor de deadline van het indienen van de kandidaturen stellen Vaneeckhout en Naji zich kandidaat. Vaneeckhout komt uit Anzegem, in West-Vlaanderen, en was van 2014 tot 2019 al ondervoorzitter van de partij. Vandaag is hij Vlaams Parlementslid. Nadia Naji komt uit Molenbeek en is adviseur van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van Den Brandt. Ze is ook co-voorzitter van Groen Molenbeek.

"We kiezen bewust voor dat covoorzitterschap. Twee sterke, complementaire profielen die tonen dat groene waarden en een progressief wereldbeeld gedeeld worden van Anzegem tot Molenbeek", klinkt het in een persmededeling.

Bron: vrtnws.be en De ochtend